Ar turite priklausomybę? Net ir tie, kurie instinktyviai pasakysite ne, paprašysiu pagalvoti dar kartą. Tai nebūtinai yra alkoholis ar narkotikai. Mano priklausomybės – kava ir cukrus. Nors kartais imu galvoti, jog nesusivaldau nuo apsipirkinėjimo ar telefono.

Kodėl atsiranda priklausomybė?

Nebandysiu paaiškinti labai moksliškai, tačiau tam tikros priklausomybės aktyvuoja pasitenkinimo hormonus mūsų organizme. Šioje knygoje kalbama apie dopaminą. Mes tampame priklausomi nuo pojūčio, kuris atsiranda, kuomet dopaminas išsiskiria mūsų kūne. Knygoje autorė paliečia labai skirtingas priklausomybes: maistą, kvaišalus, seksualines priklausomybes ir paprasčiausią apsipirkinėjimą.

Ta pati smegenų dalis atsakinga ir už malonumą ir už skausmą. Taigi, kai patiriame malonumą, po kurio laiko mūsų sūpuoklės nusileidžia ties skausmo pajutimu. Skausmo, kai netenkame malonumo.

Žemiau matote knygos ištrauką. Koks dopamino kiekis išsiskiria esant skirtingiems veiksniams.

Kaip kovoti su priklausomybe?

Nuo 1990 iki 2017 m. visame pasaulyje naujų diagnozuotos depresijos atvejų skaičius padidėjo 50 proc. Nors daugybė tyrimų, knygų ir pati realybė byloja, kad gyvenimo lygis gerėja, vis daugiau žmonių ima skęsti depresijoje. Apie tai iš tiesų pasakojo ir Anders Hansen knygoje „Naršymo metas“.  

Psichiatrė ir medicinos mokslų daktarė Anna Lembke pasakoja, kad mes vengiame net mažiausio skausmo, kiekvieną jų malšiname vaistais. Tampame visiškai netolerantiški nemaloniems pojūčiams. Kai susiduriame su nerimu, norisi jį malšinti vaistais, veikla ar kitomis žalingomis priemonėmis nei pažvelgti į savo vidų ir padirbėti su emocijomis.

Dopamino troškimas kai kuriais atvejais tampa toks nepasotinamas, jog nebegalime sustoti jo tenkinti. Ar tai būtų socialinių tinklų patiktukai, apsipirkinėjimas ar kofeinas.  

Yra keli patarimai, kuriuos įžvelgiau šioje knygoje. Pirmasis tas, kad siūloma sąmoningai apriboti veiklą, kuri tapo priklausomybe. Antra, lankytis pas psichologą ar psichoterapeutą.

Sudėtinga buvo skaityti apie tyrimus, kurie daromi su gyvūnais. Aprašomi bandymai su žiurkėmis, šunimis, kurie skamba nelabai humaniškai.

Knyga kviečia susimąstyti apie skirtingas priklausomybes ir stebėti save. Galbūt ilgainiui net imti save riboti, kontroliuoti dopamino poreikį ar apsilankyti pas specialistus.