Mano protėviai šį kampą rinkosi

Ir užmigo pilkapiuos ramiai –

Mano kraštas – didelis milžinkapis:

Panemunės, pajūriai, pašešupiuos.

*

Dubo kalvos, ežerai užslinko,

O tu, dulke protėvių, likai –

Ant milžinkapio negriūvantis paminklas –

Žiūri saulėn jų vaikų vaikai.

K. Bradūnas

Poetinės biografijos kontekstas

Lietuvių poetas ir publicistas Kazys Bradūnas kilęs iš Suvalkijos, Vilkaviškio apskrities. Studijuodamas Vilniaus universitete labai gerai sutarė su kitais rašytojais: V. Mačerniu, B. Krivicku. Karo pradžioje skubiai emigravo į Vokietiją, vėliau į JAV. Gyvenimo Baltimorėje, Čikagoje iki Lietuvos nepriklausomybės, tuomet grįžo atgal. Dvyliką metų Amerikoje dirbo nekvalifikuotus darbus: plovė mašinas, dirbo duobkasiu, tašydavo akmenis apdirbimo fabrike. Išeivijoje taip pat redagavo lietuviškus leidinius, kūrė. Amerikoje bažnyčiose pardavinėdavo knygas, leido savo eilėraščių rinkinius ir platino Amerikos lietuvių bendruomenėms.

Asmeninio archyvo nuotrauka

Turėjo labai glaudžią šeimą, nemažai giminių buvo emigravę į Ameriką, kai kurie dar Pirmo Pasaulinio karo metais. K. Bradūno žmona itin rūpinosi buitimi, jog poetui liktų daugiau laiko kurti. Buvo didžiausia jo gerbėja, vaikams mintinai deklamuodavo vyro eilėraščius. Mane palietė dokumentinis filmas, kur apie K. Bradūna pasakoja jo dukros, dainuoja jo kūrybą. Poetas Amerikoje gyveno lietuviška dvasia. Skleidė lietuvišką žodį, ugdė vaikus, puoselėjo lietuviškas bendruomenes. Nemažai K. Bradūno draugų žuvo karo metu, kai kurie partizanaudami.

Besidomint poeto gyvenimu susiformuoja pagarba. Kaip žmogui, kaip literatui, kaip lietuvybės puoselėtojui. Didžiulę meilę Lietuvai nešiojosi visą gyvenimą, tai įkvėpia.

Ratai siūbuodami girgžda

Tolyn begaliniais keliais…

Per molį, per smėlį, per žvirgždą

Veidais granitiniais tyliais,

*

Palikę išniekintą duoną,

Be ramybės, be vilties atgalios

Vargo brolių bebalsė kolona

Saulėleidžio spinduliuos.

K. Bradūnas

Kūryba ir vertinimas

K. Bradūnas laikomas vienu žymiausiu XX a. antros pusės poetų. Sakoma, kad jis pratęsė Baranausko, Mainorinio ir kitų tautinių poetų tradicijų tęsėjas. Eilėraščiuose daug pakartojimų, palyginimų, tautosakos motyvų, krikščionybės simbolikos. Eilėraščių rinkinys „Įaugom Nemuno upyne“ išleistas 1990 m, jau nepriklausomybės metais.

K. Bradūnas buvo apdovanotas ne kartą. Jam įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4 laipsnio ordinas, „Poezijos pavasario“ apdovanojimas.

2017 metais minint 100-ąsias gimimo metines LR Seimas paskelbė Kazio Bradūno metais ir šia proga Lietuvos paštas išleido jam skirtą pašto ženklą.

K. Bradūno eilėraščiai gyvavo okupuotoje Lietuvoje, buvo skaitomi Sibiro tremtyje, skleidėsi Amerikoje. Tikras patriotas, intelektualas.

Tiesa, iš mokyklos laikų apie poetus pamenu nedaug, juos atrandu tik dabar. „Įaugom Nemuno upyne“ yra K. Bradūno darbų rinkinys įvairiais laikotarpiais. Labai jaučiamos to meto aktualijos, ypatingai karo metu kurtuose eilėraščiuose. Atsispindi tautiškumas, tikėjimas, kartais liūdesys ir tėvynės ilgesys. Klasika, kuri turėtų keliauti gyvenimu kiekvieno lietuvio širdyje.

Kazys Bradūnas