Yra suskaičiuojama daugiau nei 7 tūkstančiai kalbų visame pasaulyje. Reikia žinoti tiek daug, jog galėtume vieni kitus suprasti. Žmonės ne tik gali bendrauti skirtingomis kalbomis, bet ir skirtingomis kalbomis mylėti. Kuomet partneriai myli vienas kitą skirtingomis kalbomis, kiekvienas jų gali jaustis labai vienišas, neišgirstas. Ar pažįstamas jausmas, kai atrodo visaip parodote, kad mylite, bet liekate nesuprastas?

Šią knygą rekomenduoja nemažai žinomų žmonių, na, net ir „rimti dėdės“ verslininkai. Populiarioji psichologija ne visada būna kažkas naujo ir naudingo, todėl ilgai nesiryžau skirti laiko. Galiausiai perskaičiusi supratau, kad meilės kalbos mokėjimas gali padėti sutvirtinti santykius ne tik su mylimaisiais, bet ir su šeimos nariais, draugais bei brangiais žmonėmis.

„Po įsimylėjimo kerų ir euforijos arba skiriamas, arba mokomasi mylėti vienas kitą.“

Jei kalbėti būtent porų tema, dažnai girdime posakius, kad „meilė trunka tris metus“. O paskui, vat, laukia tikri veidai ir gyvenimas. Knyga tik paantrina šiam požiūriui. Teigiama, kad meilė trunka du metus, o paskui prasideda menas mokytis vienas kitą mylėti. Nustebau, jog įsimylėjimas ir meilė taip ryškiai atskiriami, kol nesibaigia vienas, neprasideda kitas. Įsimylėjimas – tik laikinas, o meilė gali būti amžina. Ar esate pasirengę mokytis mylėti?

Kokios yra meilės kalbos?

Yra 5 meilės kalbos, kuriomis žmonės reiškia savo jausmus. Kartais mes bendraujame ne vienintele kalba, tačiau visuomet yra viena pagrindinė, kuri užpildo mūsų meilės poreikį.

Palaikantys žodžiai – šia meilės kalba kalbantys žmonės savo meilę išreiškia palaikydami ir girdami kitus, tikėdamiesi to paties sulaukti atgal.

Laikas kartu – mylintiems šia kalba labai svarbu, kad partneris ar asmuo skirtų savo laiko pabūti drauge, kartu veikti, bendrauti.

Paslaugos – žmonėms, kurių meilės kalba yra paslaugos, nėra geresnio būdo pasakyti „myliu tave“ nei padaryti ką nors dėl jų. Kad ir nedidelę smulkmeną.

Dovanos – negalvokite, kad šia kalba kalbantys yra naudos ieškotojai. Visiškai ne. Net skanėsto parnešimas namo ar padovanotas gėlės žiedas gali būti puiki ir pakankama meilės išraiška.

Prisilietimai – mylintiems šia kalba yra labai svarbu kito žmogaus lytėjimas, apsikabinimas, intymumas.

Idealiausia, jei dviejų žmonių meilės kalba sutampa, tai gali tapti didelės darnos priežastimi.

Kodėl žmonės mylėdami nesusikalba?

Autorius aiškiai ir koncentruotai papasakoja, kad jei du žmonės myli skirtingomis kalbomis, gali pasijusti itin vieniši. Jei moteris myli paslaugų meilės kalba, o vyras palaikymo žodžių, tokiu atveju moteris padarydama valgyti išreiškia meilę, bet vyras to nevertina arba nevertina taip, kaip vertintų pagyrimą, jog priėmė puikų sprendimą ir palypėjo karjeros laiptais. Na, o vyrui, kuris kalba palaikymo žodžių meilės kalba, pagyrus moters gražiai susuktas garbanas niekada nebus tokio efekto, kaip tiesiog išplovus už ją indus, jei moteris kalba paslaugų meilės kalba. Žinojimas ir mylėjimas vienas kito kalba užgesintų daugybę karo laužų ir nusivylimo raudų.

“And, in the end

The love you take

is equal to the love you make.”

Paul McCartney, The Beatles dainos žodžiai

Kaip sužinoti, kokia meilės kalba bendrauja žmogus?

Dažniausiai tai galima pastebėti pagal tai, kokia forma meilę žmogus atiduoda jums. Jei jis nori visuomet laikyti jūsų ranką, tikriausiai jam svarbu prisilietimai. Jei jums nešamos gėlės, dovanos, tikėtina, kad tai svarbu ir dovanojančiam. Ilgiau drauge būnantys gali išklausyti ir priekaištų, jose slypi ir daug naudingos informacijos.

O kaip sužinoti savo meilės kalbą? Paprasti klausimai kalbos nustatymui:

1. Kas kitų elgesyje, kai daro ar nedaro, jus skaudina labiausiai? Priešingybė tam tikriausiai yra meilės kalba.
2. Ko dažniausiai prašote ar tikitės savo poros?
3. Kokiu būdu paprastai rodote meilę? Tai gali būti užuomina, kas svarbu jums. 

Tai viena tų knygų, kuri praplės jūsų supratimą, o investuotas laikas jos skaitymui atsipirks, jei pasistengsite suprasti ir įvertinti ar žinote savo aplinkinių meilės kalbą. Aš tik atvertusi knygos turinį supratau, kurios kalbos yra mano. Nors apgalvoti savo artimųjų meilės kalbas man prireikė pasigilinti ir į kitus knygos skyrius.

Įsivaizduokite, jog jūsų diena prasideda nuo mylimojo šypsenos. Įsivaizduokite, kaip nusišypso jūsų mama gavusi gėlių ar nušvinta draugo akys, kuomet juo nuoširdžiai žavimasi. O daba čiupkite knygą ir įgyvendinkite tai!