Stephen King parašė daugiau nei 200 knygų, didžiąja dalimi tai buvo siaubo romanai. Knyga „On writing“ yra kitoks kūrinys, tai metodiniai patarimai apgaubti autoriaus biografijos kontekstu. Šis kontekstas kreipiasi į skaitytoją tarsi sakydamas: „Taip, aš parašiau daugybę populiarių knygų, tačiau ne visos jos gimė euforijoje ar palankioje aplinkoje. Jei galiu aš, gali ir tu“.

„Writing is a lonely job. Having someone who believes in you makes a lot of difference. They don’t have to make speeches. Just believing is usually enough.“

S. King

Įdomūs S. King biografiniai faktai

Stephen King karjeros pradžioje ne vienus metus dirbo sunkų fizinį darbą skalbykloje tam, kad išmaitintų savo šeimą. Laisvu nuo darbo metu jis parašė kultinę knygą „Kerė“, kuri leidėjo buvo įvertinta 400 tūkst. dolerių ir ekranizuota net 3 kartus. Autorius mums leidžia sužinoti jo kūrybos ir darbo užkulisius.

Devintajame dešimtmetyje S. King turėjo didelių sunkumų dėl alkoholizmo ir narkotikų. Daugiau nei dešimtmetį trukusi priklausomybė alkoholiui pasiekė piką, tuomet S. King pradėjo svaigintis ir narkotikais. Knygoje autorius papasakojo, kad kūrinį „Kudžas“ jis parašė praktiškai visą laiką būdamas apsvaigęs ir netgi nepamena pačio proceso. Galiausiai žmona kartu su draugais padėjo įveikti priklausomybes ir grąžinti kultinį autorių į gyvenimą.

Asmeninis archyvas

Išpopuliarėjęs, aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje, ėmė spausdinti knygas Ričardo Bachmano slapyvardžiu, taip norėdamas patikrinti ar kūriniai, parašyti ne su jo pavarde, sulauks tokio pat pasisekimo.

Pagal jo romanus buvo pastatyta daugiau nei 60 filmų. Tarp jų beprotiško pasisekimo sulaukę „Pabėgimas iš Šoušenko“, „Žalioji mylia“, „Kerė“, „Švytėjimas“ ir kiti. 1986 metais „Maximum Overdrive“ režisavo pats S. King.

Prieš pat išleidžiant knygą „On writing“ S. King pateko į smarkią avariją, buvo partrenktas automobilio. Kaip teigia rašytojas, buvo netoli nuo mirties. Tuo metu buvo parašęs pusę šios knygos. Įdomus sutapimas, jog skriaudėjas, kuris padarė minėtą avariją, mirė po metų per pačio S. King gimimo dieną.

Praktiniai patarimai rašantiems

Praktiniai patarimai sudarė apie 40 procentų visos knygos. Nors kalbama buvo daugiau apie romanų rašymą, tačiau kai kurie principai puikiai pritaikomi ir įprastoje rašančiųjų rutinoje. Vienas iš pagrindinių patarimų yra rašyti nuolatos. Pats S. King rašo absoliučiai kiekvieną dieną. Pirmoje dienos pusėje rašo 2000 žodžiu ir nebaigia tol, kol nepasiekia būtent šio skaičiaus. Tai svarbu disciplinai. Tad ir skaitytojui siūlo užsibrėžti žodžių kiekį ir rašymo per savaitę dažnumą. Antrą dienos dalį autorius pasilieka jau parašytų kūrinių redagavimui, tuo metu nereikalingas toks proto aštrumas, kuris būna rytinėje dienos dalyje.

Tam, kad praturtintų savo kalbą ir žodyną S. King per metus perskaito apie 70-80 tiek įprastų, tiek audio knygų. Tai ne tik išsilavinusio žmogaus bruožas, bet ir kiekvieno rašytojo būtinybė.

„If you want to be a writer you have to do two things: read a lot and write a lot. There is no around these two things.“

S. King

Nepaprastai nustebino, jog knygoje S. King mini, kad jo rašytojo gyvenimą pakeitė lietuvio, Algio Budrio patarimas: parašius juodraštį ir redaguojant pirmąjį kartą, būtina išbraukti bent 10 proc. teksto. Taip sumažinama daugžodžiavimo, tekstas įgauna konkretumo ir aiškumo.

Knygos fragmentas

Didelis dėmesys skiriamas veiksmažodžiams. Siūloma veiksmą suteikti būtent tariniui, bet nepadaryti veiksmažodžio pasyviu teksto veikėju. Pavyzdžiui: „pelė buvo pagauta katės“ reikėtų keisti „katė pagavo pelę“. Veiksmažodis sakinyje turi būti aktyvus. Dar vienas patarimas yra kuo mažiau naudoti prieveiksmių, jie nepraturtina teksto.  Apskritai siūloma tekstą laikyti konkretų, nevartoti nereikalingų žodžių.

„Verbs: active and passive. With an active verb, the subject is doing something. With passive verb, something is being done to the subject of the sentence. You should avoid the passive tense.“

S. King

Svarbiausi istorijos elementai yra pasakojimas, aprašymas ir dialogai. Pasakojimas turi būti sklandus, aiškus naratyvas, tiksli ir ne paini įvykių chronologija. Aprašymai suteikia pasakojimui tūrio, padeda pajusti situaciją. Vieni svarbiausių yra dialogai, kurie kuria atmosferą ir veikėjų charakterį.

Knyga naudinga, palaikanti ir konkreti. Nors rašymo patarimai labai abstraktūs ir jų nėra daug, tačiau bendras kūrinys, kartu su biografijos elementais, buvo įtraukiantis. Kiekvienas daugiau rašantis žmogus turėtų perskaityti šią knygą, ji ne tik edukuoja, bet ir palaiko.