Sunku reikšti mintis? Teksto eigoje pagrindinė tema pasiklysta? Norisi turtingesnių žodžių? Esu gavusi keletą reikšmingų patarimų, kurie mane nukreipė gera linkme. Vieną dieną įsidrąsinau ir žinomai žurnalistei parašiau klausdama, kas padaro jos tekstus tokiais „sultingais“? Sutrumpinant atsakymą, ji pasakė:

1. Praktika. Rašyti, rašyti, rašyti.

2. Skaitymas, ypač grožinės literatūros. Taip lavinama rašytinė kalba ir stilius.

Tam pritaria ir jo didenybė Stephenas Kingas, kuris daugybę metų nepaleidžia nei vienos dienos be rašiklio ar knygos rankoje. Rimtai, nei dienos. Kalėdos, gimimo diena – ne pasiteisinimas. Juk bėgikai nuolatos mankštinasi, kad įveiktu maratonus, taip ir rašyme, turime auginti raiškos bicepsus.

Pinterest

Būna dienų, kai galvoje vakuumas ir rašyti norisi mažiausiai. Tokiomis dienomis vadovaujuosi vienu patarimu. Darius Pietaris savo knygoje dalinosi, kaip jam pavyko įveikti ultra maratonus. Kuomet imdavo darytis nebepakeliama, jis sakydavo sau: „iki to namo“, „tik iki tos pievos“, „iki to medžio“, taip ilgus kilometrus suskaldęs į mažytes atkarpas, priartėdavo prie tikslo.  Analogiškai ir su rašymu, didelius tikslus suskaldome į mažus žingsnelius, o nutipenę, apdovanojame save gabalėliu šokolado.

Apie skaitymą. Esu išklausiusi daug vietinių ir tarptautinių lektorių paskaitų apie tobulėjimą ir jie primena, kad skaityti būtina. Geriausia kasdien. Taip ne tik sužinome ką nors naujo, bet ir laviname savo kalbą ir rašymo stilių. Šiuo metu mano tikslas – 50 puslapių per dieną. Tiek perskaityti užtrunku apie 1,5 valandos, priklausomai kaip smarkiai įsitraukiu ir kaip toli padėtas telefonas J. Pradedančiajam skaitytojui rekomenduočiau startuoti nuo 10-15 puslapių per dieną, taip perskaitysite knygą per mėnesį ir bent 12 per metus. Tiek puslapių perskaityti truksite nuo 10 iki 25 min.

Asmeninė nuotrauka

Keletas „tipsų“: turėkite nedidelio formato knygų, kurias patogu nešiotis ir galėsite skaityti, pavyzdžiui, laukdami eilėje, kelyje ar gamtoje. Klausykite audio knygas, taip naudingai išnaudosite laiką kelyje, kamščiuose, eilėse arba tobulėti atliekant buities darbus. Jei nėra galimybės turėti knygos su savimi, siūlau įsikelti į telefoną pdf formatu (skaitantiems angliškai galiu rekomenduoti kelis nemokamus puslapius). Tiems, kurie mėgsta matuoti progresą, siūlau „Goodreads“ programą. Tai ne tik jūsų virtuali lentyna, bet ir tikras knygų IMDB.

O dabar atvirai pasakykite sau, ar tikrai neturite laiko skaityti? Ar tiesiog ieškote priežasčių neturėti?