Vienas saulėtas savaitgalis pratekėjo atradimų keliais Lietuvoje. Dubingiuose yra keletas objektų, kurie žada istorijos ir pramogų.

Asmeninio arcgyvo nuotrauka

Dubingių pilis XIV – XVIII a. plytėjo saloje ir buvo svarbus gynybos ir kultūros centras, ši pilis stūksojo ir Kryžiuočių ordino viešpatavimo laikais. XV a. Dubingių piliakalnyje kunigaikštis Vytautas Didysis pastatė pilį, o vėliau ir medinę katalikų bažnyčią.

XV a. šioje pilyje gyveno Radvilos. Saloje esančioje pilyje gyveno ir Barbora Radvilaitė, kuri tuo metu rašė meilės laiškus savo mylimajam Žygimantui Augustui. Barbora buvo laikoma to meto grožio etalonu, dailiausia Lietuvos moterimi.

Tuo metu Dubingių piliakalnis buvo sala, atverianti nuostabius Asvejos ežero vaizdus ir romantiškas mėnesienas. Šiame piliakalnyje yra ir Radvilų rezidencijos liekanos, galima susipažinti su Astikų ir Radvilų relikvijomis, genealogija. Apie šią vietą sužinojau iš Ramūno Šukausko knygos „Nesedėk namuose“.

Vos 5 kilometrų atstumu nuo Dubingių piliavietės galima rasti Dubingių žirgyną. Nemažą kompleksą su paplūdimiu, restoranu, žirgynu, vaikų laisvalaikio zona ir mini zoo teritorija. Atvykus buvau nustebinta žmonių kiekiu. Iš karto nusiteikiau ilgam maisto laukimui, chaotiškam aptarnavimui. Tačiau tądien paragavome gardaus ant ugnies verdamo plovo, aptarnauti buvo greitai ir maloniai. Nors zoologijos sode nesilankėme, tačiau pavyko pasidžiaugti kengūros ir ožkų vaizdais. Kai kurios buvo labai išdykusios.

Gerai praleisti laiką galima ir Lietuvoje, tereikia šiek tiek pasidomėti ir pasiruošti maršrutą.