Baugu pagalvojus, kad istorijos baigiamąjį egzaminą išlaikiau 86 procentams, o šiuo metu sunkiai ką atsimenu apie tuo metu „iškaltą“ informaciją. Gedimino pilį iš tiesų pastatė Vytautas? Moterys Lietuvoje turėjo teisę balsuoti tik nuo 1918 metų? Kinijos vadas Mao Zedongas pražudė 45 mln. žmonių per Kinijos „Didįjį šuolį“ 1958–1962 metais?

Mūsų smegenys įsimena tik dalį informacijos ir tik labiausiai įstrigusią pasilieka ilgalaikėje atmintyje. K. Horsley parašė labai įdomią knygą, kuri nedaugžodžiaudama papasakoja, kokios technikos padeda mums įsiminti įvairiausius dalykus ilgam laikui. Pats autorius K. Horsley yra gavęs atminties didmeistrio titulą, jis yra atminties lavinimo čempionato medalininkas, pagerinęs Everesto atminties testo pasaulio rekordą. Autorius yra turėjęs reikalų net įsimintant π reikšmę, kuri, beje, yra sudaryta iš 100 000 simbolių po kablelio.

Iš šios knygos išsinešiau tai, jog žmogus turi penkias pagrindines jusles: regą, klausą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Su kuo daugiau jų susiejame norimą įsiminti objektą, tuo ilgesniam laikui tai įsirašo į atmintį. Kurdami besirimuojančias asociacijas, vaizdus ar koduotes, mes galime įsiminti beprotiškai daug. Taip pat labai nustebino autoriaus teiginys, jog regimosios atminties nėra, tai mitas. Aš visą gyvenimą maniau, kad tai mano stiprioji pusė!

Trumpa, glausta, aiški knyga, kaip galime palengvinti sau gyvenimą ir pasinaudoti neišnaudotais resursais.

Kevin Horsley – Neribota atmintis