„Pitas prisiminė girdėjęs, kad prieš mirštant gyvenimas prabėga pro akis. Dabar jis suprato, kad tai tiesa, bet juk tai vyksta ir visą tą laiką, kai esi gyvas.“

Pirmosios 48 valandos po pagrobimo yra pačios svarbiausios. Kuomet dingsta vaikas, pirmosios dvi paros tyrime yra kritinės, didžiausia tikimybė aptrikti pagrobėją, kol kaip sakoma pėdos dar neataušusios. Šis mistinis trileris mane taip įtraukė, kad išimties tvarka skyriau daug daugiau dėmesio skaitymui nei buvau planavusi. Sutirpdžiau kūrinį per kelias dienas.

Tai istorija apie viename Amerikos miestelyje veikiančius nusikaltėlius, grobusius vaikus, kartu įpinant skausmingą šeimos istoriją, kuri labai gražiai atsiskleidžia psichologiniame kontekste. Rašytos kuria kontrastą tarp beprotiškai savo sūnų mylinčio tėvo ir maniakų, kurie neapkęsdamai vaikų, juos žiauriai žudė. Kad nesugadinti istorijos paslapties, galiu pasakyti, kad knygoje nėra akcentuojamasi į žudymo žiaurumą (kaip būdinga pavyzdžiui Chris Carter), tačiau į įtampą keliančių veiksmų eigą, šeimos dramą.

Asmeninio archyvo nuotrauka

Nors ši knyga nėra paremta tikrais faktais, ji autoriaus virtuoziškas išmislas, tačiau tokių serijinių žudikų pasitaiko ir realybėje. Po šios knygos šiek tiek pasidomėjau. Tikriausiai vienas žinomiausių mums yra rusas Andrei Chikatilo. Dėl tam tikrų asmeninių seksualinių sutrikimų jis savo apmaudą išliedavo prievartaudamas ir žudydamas jaunas merginas. Jo nusikaltimai truko 12 metų, manoma, kad jis nužudė 52 moteris. Nors tai skamba kraupiai, negalėjau patikėti istorija, kurią perskaičiau apie Pedro Rodrigues Filho – Kolumbijoje gimusį žudiką psichopatą. Jis nužudė 240 mergaičių tarp 9 ir 12 metų t.y. nužudydavo po 3 mergaites per savaitę. Tiesiog nustėrau. Aš mankštinuosi tik 3 kartus per savaitę, o šis žmogus žudė tokiu dažnumu. Kaip ir galima buvo tikėtis, pats Filho savo kelyje buvo ne kartą prievartautas ir skaudintas, todėl prisiminiau šiuos M. L. King žodžius:

Visiems detektyvų ir trilerių mėgėjams nuoširdžiai rekomenduoju perskaityti šią knygą. Ši knyga ne tik įtraukianti istorija, ji kartu pamokanti, jog net ir sudėtingiausiais laikais galime labai stipriai mylėti.  

Alex North – Šnabždėtojas.