Knyga nukelia mus į 1932 metų Pietų Korėjos kaimą, kuriame prasideda beveik 100 metų trunkanti trijų kartų šeimos istorija nugulusi šios knygos puslapiuose. Jauna ir naivi luošo tėvo dukra Sundža apverčia savo gyvenimą aukštyn kojomis pastodama nuo pasiturinčio vedusio japono. Sukrėsta, atsisakiusi jo paramos ir kilniaširdiškai vedama kito vyro, atvykėlio pastoriaus, išteka bei išsikelia gyventi į Japoniją. Ši išeivija parodo ne tik itin sudėtingą korėjiečių gyvenimą Japonijoje, bet ir jų didžiulę diskriminaciją. Korėja tarpukariu buvo okupuota Japonijos. Korėjiečiai ne tik sunkiai išsirūpina patogesnes gyvenimo sąlygas, bet turi sunkumų įsidarbinant nacionalistinėje Japonijoje.

Kas tas pačinko?

Pačinko – tai japonų žaidimo automato pavadinimas. Tai labai populiarus žaidimas Japonijoje. Tačiau žmonės dirbantys pačinko versle nėra gerbtini, todėl Sundžos šeimos noras darbuotis šiame versle pradžioje nėra sutinkamas palankiai, nors ilgainiui tampa sėkmingo gyvenimo priežastimi. Norintiems plačiau sužinoti apie pačinko, galite pažiūrėti šį kelių minučių video.

Įspūdžiai

Tiesa pasakius, pirmoji knygos dalis man paliko labai didelį įspūdi. Ne tik todėl, kad knyga apie nepatirtus man kraštus, bet kartu ir todėl, jog yra labai gilus, tačiau neprimetamas jausminis fonas, kuris neklausdamas įtraukia pajusti veikėjus. Kadangi pasakojimas tęsiasi per tris korėjiečių šeimos kartas, didžiausias akcentas ir ryškiausia man visgi buvo pirmoji pusė, istorija apie Sundžą ir jos jauną gyvenimą. Tai geros širdies ir moralės moteris, kuri remdamasi savo tradicijomis ir supratimu stengiasi gyventi teisingą gyvenimą, tačiau kaip žinia, gyvenimas turi savų iššūkių. Knygoje galima rasti visko – kuklumo ir nešvankumo, meilės ir neapykantos, vertybių ir tuštybės. Knyga, kuri persmelkta naivaus gerumo, kartas nuo karto supurtoma realybės.

Itin ryškiai vaizduojamas skirtumas, tarp tėvų ir jų anūkų gyvenimo. Tarp tradicinio rytų gyvenimo ir vakarietiškos kultūros. Su kiekviena karta jaunimas yra vis drąsesnis ir ryžtingesnis. Jis yra dinamiškas, leidžiasi eksperimentuoti su gyvenimu, keliauti, patirti vakarietišką kultūrą.

Knyga vienareikšmiškai verta dėmesio. Įtrauks bet kokio amžiaus žmogų ir ras su juo dialogą. Gali būti puiki dovana, su kuria neprašausite. Vos pasirodžiusi knyga užkariavo knygų topus, apie ją kalba „New York Times“, „Washington Post”, „Boston Globe”, „USA Today”, „Wall Street Journal”, rekomenduoja ir B. Obama. Kuomet knygos tiražas perkopia 1 mln. egzempliorių, tai tampa savotišku rodikliu. Goodreads knygą vertina 4,28 (apžvalgos publikavimo dieną), o tai yra itin geras reitingas.  

Min Jin Lee – Pačinko