Istorija apie radikaliųjų mormonų šeimoje gyvenančią jauną merginą ir šeimos ideologija iškreipto pasaulio supratimo vaisius, pasėtus vaiko pasaulėžiūroje ir psichikoje. Tai biografinė knyga, joje Tara atskleidžia apie savo gyvenimą Idaho valstijoje, viename iš kalnuose įsikūrusių atokių kaimelių, kartu su šeima, kuri stengėsi atsiriboti nuo kapitalistinio gyvenimo. Tara niekada nelankė mokyklos, nesinaudojo gydytojų paslaugomis, dalis šeimos net neturėjo gimimo liudijimų, nes vaikai gimė tiesiog namuose. Baisius sužalojimus, supjaustytas galūnes, baisius nudegimus, galvos traumas, atsiradusius dirbant tėvo metalo laužyne, mama gydė žolelių nuovirais ir uoliu tikėjimu, jog viskas pagal Dievo valią.

Ne mažiau įstabesnė buvo ir šeimos narių santykių tema. Visiškas despotas ir bipoliniu psichikos sutrikimu sergantis tėvas, smurtaujantis brolis Šonas ir tėvo ideologijai pasidavusi mama sukonstruoja kiek pamišėliškos šeimos vaizdą. Užuot gavę pradinį išsilavinimą, vaikai dirbo metalo laužyne ir konservuodami persikus juodai dienai ruošėsi 2000-ųjų pasaulio pabaigai.

Vis dėlto vienam broliui ištrūkus į koledžą atsiranda šviesos trupinys, kuris sušildo Taros viltis, jog esti ir geresnis gyvenimas. Mergina pradeda kovoti dėl savo teisės į mokslą ir palaipsniui ima mokytis Harvardo ir Kembridžo universitetuose. Per 10 metų Kembridže įgijo intelektinės istorijos ir politinės minties daktaro laipsnį.

Nepaisant įstabaus išsilavinimo, viduje vis dar jaučiama maža mergaitė, kuri tikisi galiausiai būti priimta šeimos. Tarai prireikė daug metų paneigti tėvų namuose suformuotoms nuostatoms, suprasti save ir priimti savo pasirinkimus kaip teisingus.

Nors ši knyga yra apie išsilavinimo galią, mokslo šviesą ir nuostabų virsmą, man ji buvo slogi ir liūdna.

Tara Westover – Apšviestoji.