Nėra abejonių, jog valstybės vykdydamos imperialistinę politiką imasi įvairių priemonių sustiprinti savo įtaką kitoms šalims, veikti ekonomiškai, verbuoti užsienio šalyse ar tiesiog šnipinėti. Tačiau šioje knygoje atskleidžiama informacija apie dar kitokios formos agresyvią JAV ekspansinę politiką.

Tai biografinė amerikiečio J. Perkinso išpažintis apie jo karjerą ir darbo įtaką globaliai ekonomikai. Tiesa, pirmą kartą ekonomikos smogiko terminą išgirdau šioje knygoje. J. Perkinsas buvo ekonomikos smogikas, kurio darbas svetur (Indonezijoje, Irane, Panamoje, Kolumbijoje, Saudo Arabijoje, Venesueloje, Ekvadore) buvo rasti tinkamus infrastruktūrinius projektus, kurti planus, hiperbolizuotai naudingus užsienio šalims, kurie įkalintų jas skolintis pinigus šių projektų realizavimui iš JAV ir samdyti JAV kompanijas šiems planams įvykdyti. Galiausiai skolų našta užsienio šalims tapdavo nepakeliama ir taip jos tapdavo JAV interesų įkaitėmis.

Aprašomi labai įdomūs įvykiai – krizė Panamoje, naftos karteliai ir karai, Venesuelos prezidento nuvertimas, primestų projektų svarba Amazonės gamtai ir žmonėms, prezidentų žmogžudystės ir juodosios naftos karštinės lemti įsivežimai į Iraką. Netikėti J. Busho ir R. Reigano paveikslai.

Labai iškalbingas ir knygos viršelis, autorius tarsi atskleidžia slaptą savo gyvenimo pusę vedamas gėdos ir sąžinės graužaties, jog daugybę metų pelnėsi iš kraupias pasekmes turinčio darbo. Kartu galiu galėčiau pasakyti, kad nors ir atskleisdamas nemažai informacijos, jis liko gana diskretiškas, daug nepasakojo apie darbo principus, asmenis ir labiau fokusavosi į didesnį paveikslą. Knyga priminė besisiejantį filmą – The tailor of Panama.

John Perkins – Ekonomikos smogiko išpažintis