O tu turi mylimiausią rašytoją?

Erichas Marija Remarkas – būtų maniškis. Negaliu nė apsakyti, kokį malonumą patiriu skaitydama kiekvieną jo knygą. Patirtis fronte, gilus karo išgyvenimas, satyriška rašymo maniera ir realistinis tiesmukumas – tai kas padaro Remarką Remarku.

Absoliučiai kiekviena knyga – ypatinga, kiekvienas siužetas – įtraukiantis. Mums, laisvės vaikams, gimusiems po 1990 metų sunku suvokti patirtis tų, kurių pėdsakai mena karo metus. Beviltiškumas, benamystė, blaškymasis po pasaulį ir po patį save.

„Juodasis Obeliskas“ yra E. M. Remarko kūrinys, kuriame atsispindi ir biografinių faktų. Autorius kaip ir pagrindinis personažas kurį laiką dirbo antkapių pardavėju, rojo vargonais miesto psichiatrijos ligoninėje ir ten stebėjo ligonius. Panašu, kad po juodomis rašalo eilutėmis slypi asmeniniai autoriaus išgyvenimai ir patirtys.

Infliacija, defliacija, suirutė, vidinis chaosas, išgyvenimo instinktai ir savęs paieškos yra persmelkusios knygos puslapius. Raiškiai vaizduojami žmonių santykiai ir noras mylėti bet kokiomis aplinkybėmis. Ryškia kūrinio „Juodasis Obeliskas“ figūra tampa pats obeliskas, kuris tarsi sujungia gyvųjų ir mirusiųjų pasaulį ir atvaizduoja, kokia trapi riba vienas kitą skiria.

Erichas Marija Remarkas – absoliutus plunksnos virtuozas. Perskaičiau gal 6 jo knygas ir bene visos man tampa mylimiausiomis.