Jei ieškote žemėlapio, kuris padės atrasti kelią į laimę – šioje knygoje to nerasite, tačiau jos dėka galėsite pažinti smegenų ir gyvenimo procesus, kurie priartina mus prie šio jausmo.

Ar žinojote, kad oksitocinas – hormonas, kuris veikia žmogų 5kart stipriau nei heroinas? Štai todėl motinoms po gimdymo išsiskyrus šiam hormonui, meilė naujagimiui įsišaknija akimirksniu. Tai vienas iš hormonų, kuris sąveikaudamas įvairiuose reakcijose leidžia mūsų sąmonei priartėti prie laimės jausmo. Iš įvairių pasakojimų apie laimę, gali atrodyti, kad ją lemia hormonai. Skirtingi hormonai padeda patirti laimę, tačiau savaime nėra jos priežastis.

Mūsų laimė slypi žemiau bambos?

Kas galėjo pagalvoti, kad žarnynas – gali lemti mūsų būseną ar net daryti įtaką laimės jausmui. Tam tikros žarnyno bakterijos gali lemti depresiją ar prastą nuotaiką. Nors tai atrodo taip paprasta ir suprantamas, šis faktas man pasirodė tikrai įdomus.

Ar namai suteikia laimės?

Autorius Dean Burnett nagrinėja laimės sąlygas, viena jų – namai. Nustebau, kad tiek vaiko, tiek suaugusio laimės būsenai įtakos gali turėti pastovių namų faktorius. Mokslininkai pripažino, kad tie, kurie dažnai ir daug kraustosi yra mažiau laimingi. Žmogui yra svarbu erdvė, kurioje jis yra. Jos saugumas. Netgi žaluma aplink ją. Dar kartą išgirdau patvirtinimą, kad žmonės, kurie per savo langus mato žalumą – gali jaustis laimingesni.

Kur galima nusipirkti laimės?

Sako, kad tie, kurie tvirtina, kad laimės nenusipirksi už pinigus iš tiesų nežino kur eiti apsipirkti. Panašu, kad pinigai mažina žmogaus stresą ir didina saugumą. Todėl Dean Burnett  daro prielaidą, kad net nemėgstamas darbas, kuris leidžia uždirbti ir patenkinti tam tikrus poreikius gali suteikti laimės.

Ar įmanoma priklausomybė pinigams? Taip. Ir tai paaiškina, kaip itin turtingi žmonės vis dar dirba ir jiems negana. Neseniai girdėjau W. Buffeto žmona skundėsi dėl 4$ kainuojančio kavos puodelio kaina kurorte, kai jos vyro turtas vertinamas ne vienu milijardu.

Kartais mums atrodo, kad laimė – tai būsena, kurią siekiame jausti kasdien, kiekvieną minutę. Tačiau anatomiškai tai neįmanoma. Smegenims laimė – darbas, todėl yra sudėtinga jaustis nuolat laimingu. Mūsų smegenys sukonstruotos taip, kad kuo labiau taupytų energiją, kurios ir taip labai daug išnaudoja kasdienai. Tad neturėtume vengti liūdesio ir kitų jausmų. Tai mūsų egzistencijos ir savivokos palydovai.

Draugaukime Instagram ir Goodreads.