Būna tokių knygų, dėl kurių sėkmės vyrauja skirtingos nuomonės. Vieniems labai patinka, kiti sako, jog sugaišo savo brangų laiką skaitydami jos puslapius. „Normalūs žmonės“ ir Sally Rooney kūryba yra vienas tokių diskusijų objektų.

Autorė jau nuo pirmųjų puslapių griebia skaitytoją su visos knygos metu vyraujančia seksualine energija tarp dviejų jaunuolių. Tai kabliukas, kuris turėtų versti knygos puslapius, tačiau man tai pasirodė primityvoka. Pasijaučiau lyg skaityčiau jaunuoliui skirtą, nelabai vykusį, meilės romaną. Nesupratau knygos kulminacijos, o siužetas pasirodė lyg muilas.

Knygoje nagrinėjami dviejų žmonių santykiai, trunkantys ne vienerius metus. Tarsi linksmaisiais kalneliais jiedu važinėja drauge, tai išsiskirdami, tai grįždami vienas pas kitą, kaskart kitokie ir kaskart – tie patys.

Kodėl skaičiau šią knygą? NORMALŪS ŽMONĖS – viena mėgstamiausių 2019 metų BARACKO OBAMOS knygų. Romanas laimėjo Britanijos metų knygos apdovanojimą, buvo nominuotas THE MAN BOOKER PRIZE 2018 ir THE WOMEN’S PRIZE FOR FICTION 2019. Tapo SUNDAY TIMES ir NEW YORK TIMES bestseleriu, pagal jį bus statomas kino filmas. Juk tokie pasiekimai turėtų byloti apie puikų kūrinį?

Nors tokia knyga niekada neatsidurtų mano rekomendacijų sąraše, tačiau tiems, kurie mėgsta intensyvios meilės romanus ji gali patikti.