Jei pagooglintumėte, kas yra Ray Dalio – tai wikipedija iš karto imtų pasakoti apie milijardinius šio žmogaus turtus. Jis – privačios investicijų valdymo bendrovės vadovas. Knyga „Principai“ neįgautų savo prieskonio, jei pats autorius atvirai nepapasakotų, kokia yra jo kelionės į Olimpą kaina. „Forbes“ duomenimis, 2022 m. sausio 21 d. Dalio grynoji turto vertė siekė 20 mlrd. JAV dolerių ir jis užėmė 88 vietą milijardierių sąraše.

Kaip autorius kuria artumą su skaitytoju?

Žinomas posakis „ir turtuoliai verkia“ puikiai čia tinka kontekste, jog net ir milijardus skaičiuojantys žmonės savo kelyje patyrė nepaprastų sunkumų. Ir kas padėjo jiems išlaikyti kursą? Vidinis kompasas- principai, kurie padeda jaustis sąžiningu prieš save ir skaidriai valdyti savo verslą bei asmeninį gyvenimą.

Ar sektumėte R. Dalio principų pėdomis?

Kai mums duoda patarimą, ne retai esame skeptiški, ypač jei jo nelaikome ekspertu patariamoje srityje arba šis žmogus nėra mums autoritetas. Žmonės yra linkę daug ką vertinti per skeptišką perspektyvą, nes patarimas jau identifikuoja, kad kažką darome ne taip, o būti neteisiu – skauda. Tačiau kai tau patarimus žarsto 88-tas pasaulyje turtingiausias žmogus, atveriame ausis ir įsiklausome, ką jis turi pasakyti. Knygoje „Principai“ R. Dalio dalinasi savo kelrodžiais, kurie per daugybę metų, patirčių nusistovėjo jo ir jo įmonės gyvenime. Kaip formuoti komandą? Kas svarbu versle? Koks turi būti vadovas? Ray Dalio atsako į visus šiuos klausimus.

Keli man patikę principai:

〰️būti atviru ir sąžiningu,

〰️stengtis būti nešališku ir pažvelgti į savo sprendimus iš šono,

〰️samdyti geresnius už save ten, kur nesate stiprūs,

〰️kiekvienas turi savo stiprybių ir silpnybių. Vieni labiau tikslo siekėjai, logiški, kiti labiau kūrybiški. Vieni labiau orientuoti į tikslą, kiti į procesą,

〰️lyderis – kaip dirigentas. Negroja su visais instrumentais, tačiau mato visumą ir ją valdo,

〰️į situaciją žvelgti iš toliau, jog matyti pilną paveikslą.

SKAITYTI, NES:

*Įkvepianti verslininko istorija.

*Galima pasisemti naudingų idėjų savo karjeros planavime ir verslo vystyme.

*Viskas itin koncentruota ir aišku – jokio daugžodžiavimo.

NESKAITYTI, nes:

*Gali būti nepriimtina asmenims, kurie yra individualistai ir neseka kitų pėdomis. Tačiau idėjų pasisemti tikrai galima.

*Jei tikitės recepto auksiniame šaukštelyje – jo nėra. Tai asmeniniai R. Dalio principai, tad savus teks atrasti.

Ši knyga turėtų sudominti karjeros žmones, vadovus ir tuos, kurie nuolat ieško idėjų, mėgsta sistematiškumą ir savo mintis, vertybes ir veikimo principus mielai sudėlioja į stalčiukus. Nors tikiu, kad ir chaotiškai veikiantys asmenys čia ras idėjų.