-Šaunuolė, tu padarei klaidą.

Vargu, ar kada nors būčiau girdėjusi tokią frazę, tačiau Matthew Syed knygos „Juodosios dėžės metodas“ mintis remiasi tuo, jog klaidos padeda mums tobulėti.

Tikriausiai dauguma žino, jog lėktuvuose yra juodoji dėžė, kuri saugo visą informaciją, kurią galima peržiūrėti įvykus nelaimingam atsitikimui. Kiekvienas lėktuvo judesys yra fiksuojamas. Skrydžiu kompanijos analizuoja nelaimingus įvykius, atlieka simuliacijas ir ruošia personalą reaguoti į naujas patirtas situacijas ore. Avia kompanijų požiūris į klaidas labai sveikas – to, kas įvyko, jau nepakeisi, tačiau gali pasimokyti iš skaudžių ir brangių klaidų, jog išvengtum to ateityje.

Ar moki klysti?

Ne retai žmonės yra pasirengę padaryti viską, kad nesuklystų arba jų klaidos būtų kruopščiai užmaskuotos ir neiškiltų aikštėn. Mes bijome pasirodyti nevykėliais, mes bijome padaryti netinkamą žingsnį. Aš galiu tai suprasti, nes tai užkoduota mūsų instinktuose. Prieš daugybę metų nepritapimas prie bendruomenės reiškė arba išvarymą iš genties, arba prastą padėti joje. Tad buvimas teisiais, populiariais ir stipriais – mūsų išlikimo garantas.

Kodėl klaidos gali būti vertingos?

Matthew Syed požiūriu žmonės neturėtų bijoti klysti. Pateikiama įdomių medicinos pavyzdžių, kuomet per operacijas padaromos klaidos, tačiau vėliau jos maskuojamos ir neigiamos, vietoje to, kad iš jų būtų pasimokoma plačiu mastu ir ilgainiui – išvengiama. Netikėta vienos sveikos moters mirtis paprastos operacijos metu paskatino jos vyrą eskaluoti šį atvejį, nes jis norėjo, kad tai niekada nepasikartotų kitam žmogui, jis troško, kad jo žmonos mirtis padėtų atskleisti tam tikras medikų elgesio kritinėmis situacijomis spragas.

Šios mintys – knygos ašis. Klysti yra žmogiška, normalu ir natūralu, todėl nebūtina kaip stručiams slėptis smėlyje įvykus klaidoms. Daug drąsiau ir išmintingiau – jas pripažinti, dalintis patirtimi ir klaidų sprendimo būdais.

Nenorėkime būti Dievu, ne veltui jis toks – tik vienas

Perfekcionizmas kvėpuoja mums į kaklus kiekvienoje gyvenimo situacijoje ir norėdami būti tobulais įsibaiminame, jog būsime priešingi. Nenorėkime būti Dievu, kuris visuomet teisus. Būkime žmogumi, kuris veikia, bando, daro klaidas ir išmoksta naujus, veiksmingus principus kaip veikti savo profesiniame  ir asmeniniame kelyje.

Šią knygą patogiai klausiau audioteka.lt – ji viena tų, kurią nebūtina laikyti rankose. Audio knygos yra ne tik patogus būdas išnaudoti neprasmingą laiką – laukiant viešojo transporto, tvarkantis namus ar apsipirkinėjant, bet ir tvarus būdas sužinoti daugiau.