Knyga su gražiu Anri Matiso kūriniu ant viršelio savyje slepia tiek mūsų kūno menamų traumų, kurios nuspalvina padaro įspaudą likusiam gyvenimui. „Kūnas mena viską“ – tai knyga apie patirtų traukų atgarsius mūsų rytojui, po rytojui ir visoms dienoms iki gyvenimo pabaigos.

Skirtingos istorijos įneša naują supratimą

Pats Bessel Van Der Kolk atskleidžia, kad skirtingi klientai atveria naujas klinikines traumų patirtis ir įkvepia tyrimus, kurių rezultatai padeda gydyti daugybę žmonių. Knyga prasideda apie pasakojimą, kaip smarkiai traumos patirtį išgyvena karo veteranai, kurie dalyvavo įvairiose misijose ir matė žiaurumus. Amerikiečiai ne retai kalba apie Vietnamo karo patirtis. Ilgainiui autorius pasineria ir į kitas traumas, kurias žmonės išgyvena dar vaikystėje – smurtą, prievartą, netektį.

Ko moko ši knyga?

Mintis, kuria išsinešiau būtų ta, kad skirtingo lygio traumas išgyvena kone kiekvienas iš mūsų, tačiau esminis dalykas yra kaip mes su jomis tvarkomės. Ar patys esame savo kūno šeimininkai ar valdžią atiduodame mintims, kurios ne retai siekia mus apsaugoti nuo viso pasaulio ir ne visuomet geriausiais būdais.

Ar viskas patiko?

Mano nuomone, knyga yra labai ištęsta, kai kurios informacijos tikrai nereikėjo, pavyzdžiui apie tyrimų niuansus, jų paskelbimo sunkumus ir panašiai. Vietomis jaučiau, kad tokios informacijos niekur nepanaudosiu ir ji man nėra įdomi.

Patiko mintys, jog teatro užsiėmimai bei joga, gali padėti keisti traumines mintis, išmokyti valdyti savo kūną ir atrasti su juo bendrą kalbą. Taip gyvenimas po truputį tampa malonesnis.

Keistai pasirodė, jog knygoje pateikiamos tik kraštutinės traumos – karo žiaurumų prisiminimai, vaikų tvirkinimas ir panašiai. O kaip tvarkytis tiems, kurie turėjo mažesnio „kalibro“ traumas? Ar jos nesiskaito? Man pasirodė gana siaura knygos orientacija ir spėju, kad tokie tyroniški pavyzdžiai sulaukia daugiau dėmesio.

Knyga buvo persmelkta skaudžiomis patirtimis, tačiau neįvardija jokios konkrečios technikos. Tai – faktų konstatavimas, istorijų pasakojimas, asmeninė autoriaus patirtis. Iš tokio pobūdžio knygų tikėčiausi bent kelių vertingų patarimų, ką daryti traumas išgyvenusiems žmonėms.

Tai nėra ta knyga, kurią norisi skaityti antrą kartą bei ji nebūtų viena iš mano rekomenduojamu, nes man patinka kitokia koncepcija – pastebėk ir įveik 😊.