Kažkaip kalbant apie šią knygą norisi pradėti nuo „Wow“. Mano akimis nepaprastai gerai parašyta satyra apie sovietinius laikus. G. Orwell norėdamas išleisti šią knygą elgėsi labai drąsiai, nes anuomet nebuvo priimta taip atvirai kritikuoti sovietinį rėžimą ir pasakoti, koks absurdas vyko šioje santvarkoje.

Kas kur apie ką?

Ar galite įsivaizduoti gyvenimą, kuriame esate nuolat stebima ir įtarinėjamas. Bet koks žingsnis į šoną, santvarkai nepritarianti nuomonė ar noras siekti daugiau yra traktuojama kaip kolektyvinės savimonės išdavystė. Iš tiesų stipriai ir satyriškai piešiamas „1984-ieji“ siužetas. G. Orwell sukūrė romaną, kuris turi aiškią ir įtraukiančią istoriją, bet kartu nei pirmame, nei antrame plane rimtu balsu pasakojamą sovietinio gyvenimo absurdą. Tema ir braižas labai panašus į „Gyvulių ūkio“ kūrinį, kuriame vyrauja panašus motyvas – žmonės suniveliuojami, apdirbami ir atsiranda lygesnių už lygius.

Ko tikiesi ir ką gauni?

Tiesa, knygą klausyti pradėjau ne su itin dideliu užsidegimu, tiesiog malonu patirti žinomus autorius ir garsius jų kūrinius bei susidaryti savo nuomonę. Tačiau taip, kaip buvo pateikiamas sovietinis absurdas, kaip per eilinio žmogaus gyvenimo istoriją pasakojamas santvarkos netobulumas ne tik įtraukia bet ir pakviečia stebėtis. Atrodo, kad G. Orwell nebruka savo nuomonės skaitytojui, pasakoja neutraliai, tačiau kartu situacijų perspektyva kelia juoką ir nuostabą.

Gyvenimas pagal grafiką. Egzistencija pagal aiškias taisykles. Nuolat kintanti realybė ir niekada neklystanti valdžia. Istorijos falsifikatai ir laisvė nelaisvėje.

Nors kai kuriose vietose man pasirodė, kad autorius kiek per ilgai užsibuvo, suprantu, kad to reikia „įžeminti“ tam tikrus akcentus ir suteikti knygai skonį.

Man, žmogui gimusiam laisvoje Lietuvoje, sovietmečio egzistencijos pajusti nepavyko, nebent palikimą, kuris matomas ne tik architektūroje, bet ir žmonių suvokime, ši knyga buvo kaip egzotika. Žvilgsnis atgal į praeitį. Nors dabartinėje demokratijoje ir laisvėje yra suvaržymų, tačiau vertinu tai, ką turime ir kuo kvėpuojame.