Ar kada skaitėte knygą, kuri taip įtraukia, kad imi spėlioti jos siužetą? Aš esu tikra detektyvų fanė ir man labai patinka supintos istorijos. Su U. Eco romanu „Rožės vardas“ pirmą kartą susipažinau žiūrėdama kelių serijų serialą, pastatyta šios knygos motyvais ir man labai patiko!

Galite sakyti, kad aš iš tų keistų žmonių, kurie pažiūrėję filmą, gali skaityti knygą. Taip, tai šiek tiek apriboja įsivaizdavimą ir fantazavimą, kuris būdingas skaitant knyga nemačius jos ekranizacijos. Bet nepaisant to, ji vis tiek man labai patiko.

Apie ką?

Knygos apžvalga būtų nieko verta, jei šiek tiek nepasidalinčiau kontekstu. „Rožės vardas“ tai tarsi detektyvinis romanas, apie 327 metais Šiaurės Italijos kalnuose stūksančiame vienuolyne vykstančias kraupias žmogžudystes. Gerbiamas vienuolis, buvęs inkvizitorius, pakviečiamas išaiškinti paslapties. Ir čia nuotykiai užverda. Nenuspėjamumas, daugybę įvykių ir įdomiai įtemptas siužetas. Kaitinkite popkornus ir taisykitės į lovą, metas skaityti šią knygą!

Knyga knygoje

Nors pagrindinis siužetas yra apie žmogžudysčių tyrimą, tačiau autorius subtiliai įpina įvairių religijos, moralės klausimų lukštenimą. Benarpliojant paslaptį sužinoma, kad kiekvienas vienuolyno vienuolis turi po paslaptį. Vienas sanguliauja su vyrais, kitas fantazuoja apie moteris. Vienas kadaise prisidėjo prie eretiško judėjimo, kitas negali suvaldyti savo troškimų nepaisant pamaldumo. Net ten, kur sakralumas yra didžiausia vertybė, slypi nuodėmė. U. Eco meistriškai supina intriguojančią istoriją su filosofiniais klausimais, kurie sukelia skaitytojui įvairias mintis ir kviečia diskutuoti drauge.

Ar verta skaityti?

Sakyčiau visiškai absoliučiai TAIP. Tai iš tų knygų, kuri turtina. Pažadina smalsumą, aktyvuoja mintis ir kartu įsiurbia į įvykių sūkurį. Man knyga patiko nuo pradžios, iki pabaigos, Bet prisipažinsiu, kodėl ji vadinasi „Rožes vardas“ aš nesupratau, nors pabaigą skaičiau kelis kartus.