Melody Beattie amerikiečių psichologė viena pirmųjų ėmė kalbėti ne apie priklausomybę turinčius žmones, bet apie tuos, kurie gyveno jų aplinkoje. Kopriklausomieji – tai asmenys, kurių gyvenimą lėmė priklausomybės turinčių žmonių ydos namuose ir noras jais besąlygiškai pasirūpinti. Kontrolė, kuri tampa kopriklausomųjų palyfovė – tai atsargos mechanizmas, kuris leidžia būti tikriems, kad pasirūpinsime priklausomu žmogumi ir atsikratysime kaltės, jei mus to padaryti nepavyksta.

Autorė – ex-alkoholikė ir narkomanė

Melody Beattie 12 metų ėmė gerti, 13 jau turėjo priklausomybę, o nuo 18 buvo jau ir narkomanė. Šiuo metu ji yra gerbiama psichologė, kuri savo nuopuolį pavertė stiprybe. Savęs atradimo kelias ir kova su liga, jai atvėrė akis, jog kenčia ne tik priklausomi žmonės, bet „pagirias“ patiria ir jų artimieji. Gyvenimus sau griauna ne tik priklausomi žmones, bet jie deformuoja ir savo artimuosius.

Kaip keičiasi kopriklausomųjų žmonių gyvenimas?

Tie, kurie gyvena su alkoholikais, lošėjais, darboholikais ar kitais priklausomybę turinčiais žmonėmis, kenčia. Dažnu atveju jie jaučia atsakomybę už kito žmogaus pasirinkimus ir laiko save kaltais, jei vėl ir vėl nepavyksta išgelbėti savo priklausomų artimųjų.

Jie pamiršta savo gyvenimą, nes ima gyventi kito žmogaus gyvenimą. Jie tarsi apsėsti galvoja, kaip padarius vieną ar kitą dalyką, kad padėti ir išgelbėti juos nuo žalingų pasirinkimų. Jie pamiršta ir apleidžia save. Suserga depresija. Ima vengti žmonių. Kartais net ir nsuižudo.

Priklausomi žmonės geba manipuliuoti, kelti gailestį ir reikalauti, kad jais rūpintųsi. Tačiau kas pasirūpins tais, kurie laksto ir gelbėja manipuliuojančius priklausomuosius? Apmaudas, nepasitikėjimas ir apatija tiesiog išsikeroja kopriklausomųjų viduje. Jie gyvena permirkę skausme, kartais neapykantoje ir pamiršta pasikeisti šį rūbą.

Atrask save ir suprask kitus

Melody Beattie knygoje „NE-PRIKLAUSOMI: kaip liautis kontroliuoti kitus ir pradėti rūpintis savimi“ atskleidžia galybę situacijų ir pasakojimų iš grupinių kopriklausomųjų susitikimų. Daugelis gali ten rasti save. Savo mintis. Savo atsakomybės naštą atstatyti pasaulyje tvarką.

Baisu ir pripažinti, kad priklausomybe serga vienas, o kenčia kaip minimum antra tiek žmonių. Lietuvoje, kurioje alkoholizmas ilgus metus buvo labai opi tema, tikriausiai dar ir dabar didelė dalis jaunų žmonių šioje knygoje rastų save. Žinoma, čia kalbama apie skirtingas priklausomybes, tačiau alkoholis yra viena ryškiausių.

Ar verta įsigyti?

Jei jūsų artimoje aplinkoje buvo priklausomų žmonių arba jūs pats buvote toks, manau, kad šią knygą būtina paskaityti. Ją skaityti gali net ir tie, kurių antros pusės augo priklausomų žmonių šešėlyje. Tai leidžia labai artimai suprasti, kodėl jų žmonės turi tam tikrus polinkius. O dažniausiai – polinkį į kontrolę. Nes jos praradimas jiems asocijuojasi su priklausomybių atkryčiu. Asocijuojasi su kalte, jog vėl neapsaugojome savo artimųjų nuo žalingų žingsnių.

BET MES NEGALIME NUGYVENTI KITŲ GYVENIMŲ, IŠGELBĖTI JŲ BŪTIES, JEI PRIKLAUSOMI ŽMONĖS NESIRENKA IŠEITI IŠ ŠIO RATO. PRIEVARTA NEPADĖS. PIRMIAUSIA PASIRŪPINKITE SAVIMI IR SAVO GYVENIMU.