Kai pažiro tiek daug gerų knygos vertinimų, nusižengiau savo nusistatymui naujų knygų šiemet nebepirkti (naudotas aš vis dar perku☺️). Įsigijau ir iškart atsiverčiau. Nemeluosiu, lūkestis buvo iki pat debesų.

Apie autorių

Matthew McConaughey – gerai žinomas amerikiečių aktorius. Jis yra vaidinęs nepaprastai daug kino juostų. Ryškiausias jis man pasirodė filmuose „Volstryto Vilkas“ ir „Džentelmenai“. Turiu pripažinti, kad niekada nebuvau šio aktoriaus fanė, tačiau po šios knygos būtų visai įdomu pažiūrėti kelis filmus iš skirtingų jo karjeros etapų.

Drąsa gyventi

Būtent taip apibūdinčiau visą knygą – drąsa gyventi. Nors perskaičius paskutinį puslapį ir užvertus knygą viduje nejaučiau to „wow“ efekto, bet tikrai galiu pasakyti, kad Matthew McConaughey turėjo ką papasakoti.

Knygoje aiškiai išsiskiria 3 jo gyvenimo etapai: jaunystė, vienišo vilko dienos ir šeimos Matthew. Visais šiais etapais keitėsi aktoriaus požiūris, vertybės ir žinoma gyvenimo būdas.

Matthew nebijojo realizuoti savo sapnų, ėjo paskui intuiciją, rizikavo ir visada laimėjo. Mane labai žavi žmonės, kurie nebijo gyventi. Kartais mes gyvename it krištolo statulėlės, kurios bijo, jog žengus vieną žingsnį į neištirtas žemes, viskas suduš velniop. Buvo smagu kartu su Matthew McConaughey patirti rizikos ir drąsos kainą.

Autorius labai švelniai prisiliečia prie žalingų savo gyvenimo aspektų, tarsi paviršiumi praskrodžia narkotikų, alkoholio ir žvaigždės gyvenimo siautulio peripetijas. Toks nenuoširdumas mane  nustebino, bet pagalvojau, kad kai kuriais aspektais jo sprendimas šiek tiek užverti gyvenimo duris yra nulemtas šeimos. Galbūt neatviraudamas apsaugoja savo vaikų ir žmonos jausmus.

Jei spausti gazą prieš žalią šviesą, tai iki galo

Neslėpsiu, įspūdį padarė ir knygos išpildymas. Nepagailėta ant gero popieriaus, spalvoto printo. Net skyriai buvo atskiriami žaliais simboliais, kurie išpildo pavadinime ir įžangoje kuriamą koncepciją. Nuotraukos sukuria ryšį, artumą. Nemažai ranka rašytų tekstų, jo memuarų ir minčių. Nors daugelis man pasirodė keisti svaičiojimai, bet atmosferą kūrė gerą.

Kokie lūkesčiai liko neišpildyti?

Mano akimis, žmogaus, kuris didelę dalį gyvenimo praleidžia kino aikštelėje, nepaprastai mažai buvo aprašytos šios patirtys. Taip, įdomu žinoti pasiruošimą, gyvenimo kontekstą, net mintis, tačiau tikėjausi ir „sneak peak“ apie Holivudo virtuvę. Daugiau istorijų iš filmavimo aikštelių.

Matthew McConaughey knyga „Žalia šviesa“ yra jaukus prisilietimas prie žinomo žmogaus kelionės, asmenybės evoliucijos ir  išgyvenimų, keičiančių tai, kaip matome pasaulį.