Kai sutiktas, seniai nematytas draugas, tavęs paklausia, kaip tau sekasi, ar dažnai pasirenki vieną iš šių atsakymų:

〰️ gerai,

〰️ normaliai,

〰️ visai neblogai,

〰️ puikiai?

O tada kai paklausia, kaip dabar jautiesi, dažnas žmogus atpažįsta vos kelias pagrindines emocijas: liūdesys, nerimas, laimė, na, kartais dar nusivylimas ar baimė. Mūsų jausmų žodynas neretai yra toks skurdus, kad iš tiesų atspindi negebėjimą atskirti ir suprasti savo pačių emocijas. Prisipažink, juk būna tokių būsenų, kuomet negali suprasti, ką iš tiesų jauti. Ar tai tik moteriškas bruožas? 🤔😅

Brene Brown savo naujausioje knygoje „Atlas of the Heart“ pasineria į įvairiausių spalvų jausmų paletes ir remdamasi moksliniais tyrimais nagrinėja įvairias žmonių emocijas. Juk natūralu, kad negalime susitvarkyti su tomis emocijomis, kurių nė neatpažįstame savo viduje. Norėčiau paliesti vos keletą.

Perfekcionizmas

Tai mūsų galimybių žudikas. Ši emocija ne retai užkerta kelią į bet kokį augimą.

„Perfectionism is a self-destructive and addictive belief system that fuels the primary thought: If I look perfect, live perfect, work perfectly and do everything perfectly, I can avoid or minimize the painful feelings of shame, judgment, and blame.”

B,Brown

Perfekcionizmas – savęs saugojimas nuo negatyvių jausmų ar pasekmių. Kūrėjas yra pažeidžiamas. Jame gimusi idėja įgauna kūną ir tada kiekvienas, kartais ir ne su pačiais švariausiais pirštais, ją apžiūrinėja, čiupinėja, palikdamas dėmes, kurios vėliau gali skaudėti. Kas nutinka kai leidžiame sau būti perfekcionistais?

„LIFE PARALYSIS“ refers to all of the opportunities we miss because we’re too afraid to put anything out in the world that could be imperfect.“

B. Brown


💡Tuomet aš pagalvojau:


〰️Tobulumas – nuobodu. Mus traukia tai, kas savita, autentiška.


〰️Bijome, ką žmonės pagalvos, nors jie apie mus galvoja taip retai, jog tai sužinoję, net įsižeistume.

〰️Po mūsų, mūsų nebebus. Būkime čia ir dabar, netobuli, bet laimingi ir kūrybiški.


〰️Tai kas tobula man, gali būti visiška nesąmonė tau. Tobulumas – iliuzija.

„In the world where perfectionism, pleasing and proving are used as armour to protect our egos and our feelings, it takes a lot of courage to show up an be all in when we can’t control the outcome.“

B. Brown

🤍 Vienintelė gyvenimo prabanga, kuri yra visiems prieinama vienodai – tai laikas. Leiskime jį kurdami tai, kas esame mes. Kuo daugiau sieksime įtikti, tuo mažiau akimirkų liks būti savimi.

Schadenfreude

Schadenfreude –emocija, kuri privertė mane rimtai susimąstyti. Šis žodis yra kilęs iš vokiečių kalbos, lietuvių žodyne mes neturime jam vieno žodžio atitikmens. Kaip jį aiškina Brene Brown?

„Schadenfreude is compound from German words schaden meaning harm, and freude, meaning joy. So, schadenfreude means pleaseure or joy derived from someone else’s suffering or misfortune.“

B. Brown

Kiekvienam iš mūsų pasitaikė akimirkų, kai pastebime, jog žmonės džiaugiasi dėl kitų žmonių nelaimės. Kas žino, galbūt kažkada ir mes pabuvome tais žmonėmis? Mano požiūriu, tai baisi emocija, kuri nuodija jaučiantįjį bei nuodija kiekvieną, kurį pasiekia ši intencija.

Ar vieno nelaimė gali pati kito džiaugsmu? Ar toks žmogaus požiūris reiškia, kad jis stokoja empatijos?

Nemalonu pripažinti, kad pasitaiko atvejų, kai žmonės siekdami pakilti aukščiau dergia kitus žmones ir mano, jog taip tampa pranašesni. Tai man primena puikų posakį, jog neįmanoma pažeminti kito žmogaus, pirmiausia nepažeminant savęs. Schadenfreude emocija tai atspindi, nes galimybė džiaugtis kito nesėkme reiškia, jog tuo metu žmogus jaučiasi pranašesnis. Nuostabu, jei galime išsivalyti iš tokių emocijų.

Kokia nauda iš to, jog pažinsime plačią jausmų paletę?

Susipažindami su jausmais, mes susipažįstame su savimi. Jei nežinome, ką jaučiame, mes negalime to įvardinti nei sau, nei kitiems. Juk kartais galime jaustis įpykę, jog sutuoktinis, susidėjęs kojas ant kušetės, žiūri televizorių, kai tuo tarpu jūs plušate virtuvėje ir tuo pat metu bandote pamaitinti vaiką. Tačiau ar tikrai tai pyktis? Galbūt tai pavydas, jog negalite sau leisti elgtis taip, kaip sutuoktinis? O galbūt tai tiesiog nuovargis, nes beveik nemiegojote 3-čią parą iš eilės.

Net ir tokiose „plonybėse“ slypi emocijų sluoksniai. Mes galime jas lupti kaip svogūną, kol prisikasime iki šerdies.

Apie autorę

Brene Brown – profesorė, dėstytoja, knygų autorė, TED pranešėja. Ji yra žymį, nes ilgus metus nagrinėja gėdos, pažeidžiamumo ir lyderystės temas. Tai jau 10-ta šios autorės knyga.

Jei dar neskaitei, nepaprastai rekomenduoju „Didi drąsa“ knygą, apie žmogaus pažeidžiamumą ir kokios nuostabios asmenybės galimybės atsiskleidžia, jei įveikiame baimę, tokiais būti.

Pažink save

Brene Brown knyga „Atlas of the Heart“ yra tiems, kurie nori būti dar labiau empatiški, kurie mano, jog emocijos yra tai, kas padeda mums suprasti save ir kitus. Nenudžiuginsiu, nes net pati autorė teigia, kad dažnu atveju neįmano suprasti, ką jaučia kitas žmogus, kol jis to neįvardija. Tačiau žinojimas ir galėjimas identifikuoti emocijas yra EQ/emocinio intelekto bruožas.

Rekomenduoju šią knygą, siekiantiems pažinti save ir atrasti savyje naujų sluoksių.