Tai knyga, kuri buvo gana kitokia, nei aš skaitau ir man patinka. Nemažai keiksmų, vulgarumo ir cinizmo. Iš pradžių man buvo sunku ją priimti, bet paskui įsijaučiau į pagrindinį personažą.

Nepaprastumas paprastume

Girtuoklis turintis svajonių įsidarbina į paštą. Gauna darbą, kuriame iš tiesų tenka dirbti. Ir daug. Jis bando apeiti sistemą, nepaklusti. Bando prisitaikyti. Bando gudrauti. Charles Bukowski romane „Paštas“ parodo biurokratinį absurdą. Didžiulės organizacijos suformuotus šablonus, į kuriuos turi tilpti kiekvienas, nepaisant kokios yra aplinkybės.

Charles Bukowski knygos žodžiai įsikūnija į Henrio Činaskio žodžius ir mintis, nepraustaburnišką leksiką. Man atrodė, jog šis personažas yra nepaprastai tikras. Jis kalbėjo tai, ką galvojo ir galvojo tai, ką kalbėjo.

Amerikos purvas

Mes dažnai girdime, kad Amerika – svajonių šalis. Čia pildosi troškimai, čia įmanoma viskas. Charles Bukowski tarsi praplečia skaitytojo akis ir sako – pažiūrėk… Ar matai? Amerikoje yra vargas, kartais ir nepriteklius. Amerikoje yra alkoholizmo ir beprasmybės. Henris Činaskis bandė protestuoti, bandė pritapti, bandė būti vienu iš pilkų pašto karvelių, kurie kasdien suka ratus tam, kad išgyventu iki sekančios algos.

Meilė yra visur

Henris Činaskis niekada nebėgo nuo meilės. Buvo visiškai antraip, jis niekada nebijojo sekti paskui moterį, kuri pažadindavo jo jausmus. Ir netikėtai, jis atrasdavo tokių, kurios juo rūpindavosi, buvo pasiturinčios ir mylinčios. Tiesa, kai kurios jų turėjo savų priklausomybių, tačiau „Paštas“ yra apie gyvenimo absudiškumus.

Man labai patiko šie žodžiai, kurie atspindi moterų dalią: gimdyti vaikus, išleisti vyrus į karą, laukti jų grįžtant, patirti nelaimingą meilę:

„Moterys yra sukurtos kentėti, todėl ne nuostabu, jog jos reikalauja nuolatinių meilės prisipažinimų.“

Charles Bukowski „Paštas“ akibrokštas Amerikos svajonės paveikslui, kuriame tapomas kitoks peizažas: sunkus, kartais iki bukumo bukas, darbas, nelaiminga meilė, priklausomybė alkoholiui ir lošimams. Žmogus yra labai stiprus pakelti ir kartu labai silpnas paslysti.