Erich Maria Remarque – mano nepaprastai pamėgtas autorius. Visi jo kūriniai – išjausti ir kupini gylio, žmogaus psichologijos bei vertybių ir tuštybės kovos.

Trys draugai po karo kimbasi į gyvenimą remontuodami ir parduodami automobilius. Knygos pagrindinis veikėjas – Robertas, kurio akimis autorius ir mato gyvenimą.

Draugystė

Draugystė – toks artimas ir žinomas žodis, tačiau ar mes tikrai žinome, kokia nuoširdi ir tikra draugystė yra. Dar šiandien pietaudama su drauge aptarėme, jog per ilgus metus, kažkada atrodę tikri draugai, nubyra. Kartais mums atsiveria akys, jog jie mumis naudojasi, kartais pastebime, kad metai išbarstė visą turėtą bendrumą ir tarp mūsų liko tik prisimanai, bet jų laikytis nebepakanka.

Robertas turi tikrų draugų. Tokių, kurie padeda bėdoje, tokių. Jie raitoja kumščius, kai reikia atkeršyti už draugą, jie nė nesvarstydami puola į pagalbą, kai ištinka bėda, jie dalijasi viskuo – ir geru, ir blogu. Draugystė yra sielų susijungimas, supratimas, kad kartais draugų interesus reikia iškelti viršum savų: ir džiaugsme, ir varge.

autorius

Puikybė

Erich Maria Remarque romane „Trys draugai“ paliečia ir žmogaus tuštybės tamsumas. Mes perkame geresnes mašinas, kad nustelbtume kitus. Mes einame į brangius restoranus ir skaičiuojame, kiek išleisime, bet vis tiek norime pasirodyti. Mes pasiskoliname iš draugų mašiną, jog į pirmą pasimatymą atvyktume kaip džentelmenas, nors tai pirmas ir veikiausiai paskutinis kartas. Mes norime būti geresni nei esame tam, kad padarytume įspūdi žmonėms, kurie dažniausiai net nėra mums svarbūs.

Meilė

Erich Maria Remarque geba parodyti, jog Robertas įsimyli jauną ir sergančią moterį Patriciją Holman. Ją pamilęs, jis ima mėgautis gyvenimu ir netikėtai sužino, jog ji serga nepagydoma liga. Erich Maria Remarque geba savo romane pasakyti: „aš tave beprotiškai myliu“ šių žodžių taip ir nepanaudodamas.

Paskutiniai knygos puslapiai mane pravirkdė. Galėjau jausti tą nepaprastą meilę, kuri gyvavo tarp dviejų jaunų žmonių ir buvo atimta brutalaus likimo.

Kaip paimu Erich Maria Remarque knygas, visada žinau, jog laukia nepaprasta, bet tikriausiai tragiška patirtis. „Trys draugai“ man nepaprastai patiko.