Ar esate patenkinti savo įpročiais? Galbūt būtų puiku daugiau sportuoti arba atsisakyti saldumynų, kuriais nuolat gardžiuojatės? Aš tikrai galėčiau įvardinti bent 5 įpročius, kuriuos noriu pakeisti. Tačiau tam, kad tai taptų įmanoma, pirmiausia turime atpažinti, kodėl šie poreikiai atsiranda ir efektyviai juos pakeisti kitais, mus tenkinančiais, įpročiais. Pasidalinsiu savo patirtimi, o ne tik sausu knygos aprašymu, todėl tikiuosi, jog pavyks atpažinti save ir tinkamai pasiruošti pokyčiams.

Kodėl kai kurie veiksmai tampa įpročiais? Mūsų smegenys tam tikrus veiksmus stengiasi automatizuoti ir paversti įpročiais, nes taip naudojama mažiau energijos ir jos gali ilsėtis. Todėl mes kartais nepamename, kaip nuėjome iki darbo arba nuvažiavome dalį kelio, viskas vyksta tarsi automatiškai. Dažnai kartojamas veiksmas tampa įpročiu ir „užkoduojamas“ mūsų smegenyse. Mūsų smegenys – kaip popieriaus lapas, kartą jį perlenkus, jis lengvai susilenks ir dar kartą. Taip ilgainiui atsiranda įpročiai,  nes lenkimas toje pačioj vietoje yra ne tik pažįstamas, bet ir reikalauja mažai pastangų.

Asmeninis pavyzdys – įprotis valgyti saldumynus po pietų maisto

Turiu ilgametį įprotį, jo pavalgius pietus iš karto noriu kažko saldaus, nepriklausomai kiek ir ko esu suvalgiusi. Pietų patiekalas gali būti labai skanus, galiu juo iš visos širdies mėgautis, tačiau galiausiai vis tiek užsimanau saldumynų. Tam tinka įprastas šokoladas, džiovinti vaisiai ar sveikuoliški skanukai, tačiau privalau suvalgyti nors kelis gabalėlius. Pastebėjau, kad tomis dienomis, kai turiu daug darbo, aš pamirštu, jog turėjau to užsinorėti ir tik dienos pabaigoje prisimenu apie saldumynus. Man peršasi mintis, kad po pietų, prasidėjus virškinimui, mane apima nuobodulys, kūnas apsunksta ir reikalauja atsvaros – cukraus greitiems rezultatams. Bet dažnai reaguoju visai kitaip, jei papietauju, pavyzdžiui, savaitgalinio pasivaikščiojimo metu ir esu veikime. Nėra kada nuobodžiauti, tad nėra ir kada svarstyti apie saldėsius.

Charles Duhigg teigia, kad įprotis turi tris etapus: stimulą, veiksmą ir apdovanojimą. Mano atveju stimulas – nuobodulys / energijos poreikis, veiksmas – saldumynų valgymas, o apdovanojimas – pamaloninti organizmo receptoriai arba energijos pokytis. Bet paskui atkeliauja kaltė, dėl per didelio cukraus kiekio dienos racione.

Kaip imtis keisti savo įpročius?

Svarbiausias žingsnis – stebėti save ir identifikuoti, kodėl kyla poreikis krimsti saldumynus. Kokia yra tikroji priežastis. O vėliau pakeisti šį veiksmą taip pakeisti, jog pajutus stimulą imtumėmės kitokio veiksmo, bet gautume tą patį atlygį. Tad ką pasiūlytumėte man?

Jei savo poreikį saldainiams identifikuoju kaip norą pajusti saldumui – aš galiu pakeisti savo pomėgius į sveikas alternatyvas ir stengtis nenaudoti pridėtinio cukraus, o galbūt visiškai priešingai, savo hormonų kiekį galiu koreguoti tiesiog sporto pagalba. Šį savo įprotį perskaičiusi knygą „Įpročio galia“ ėmiau vis labiau tyrinėti. Beje, šios knygos tema yra visiškai sutampanti su James Clear „Atominiai įpročiai“, kuri tiesa pasakius, man atrodo daug geresnė nei ši Charles Duhigg „Įpročio galia“. Kodėl?

James Clear „Atominiai įpročiai“ vs. Charles Duhigg „Įpročio galia“

Ta pati tema, bet skirtingas priėjimas. Kodėl siūlyčiau savo laiką skirti J. Clear knygai? Šis autorius ne tik parašė knygą, kas yra įpročiai bei kaip jie formuojasi, bet didžiąją jos dalį skyrė patarimas/pratimams, kaip juos pakeisti. Eilė praktinių įžvalgų, mažų žingsnių, kurie veda į didelius rezultatus. Charles Duhigg „Įpročio galia“ kūrinyje 95 proc. medžiagos skirti supažindinti ir pateikti įpročių pavyzdžius. Nuo susiformavusiu automatinių refleksų iki priklausomybių. O patarimams skiriami vos keli puslapiai. Jei jūsų tikslas – susidaryti požiūri, tuomet šios knygos pakanka, bet jei norite keistis, siūlau rinktis James Clear „Atominiai įpročiai“.

Beje, kas nori pasitikrinti ar su Charles Duhigg sutampa chemija, siūlau paklausyti šį TED įrašą.

Tiems, kas dar nėra susipažinę su įpročių psichologija, šis Charles Duhigg kūrinys gali būti labai įdomus, nes jis aprėpia labai skirtingas įpročių sritis bei remiasi ne tik gerai žinomais, be ir negirdėtais turimais ar bylomis. Tačiau jei norisi praktikos ir paveikios pagalbos formuoti įpročius, siūlau pasirinkti kitą knygą, nes patarimų čia nėra gausiai.