Nadia Murad – nepaprastai stipri moteris, kuri 2018 metais tapo Nobelio taikos premijos laureatė, Jungtinių Tautų geros valios ambasadorė. Teisme prieš ISIS ją atstovavo garsioji žmonių teisių advokatė Amal Clooney, kurios kartu siekė įrodyti vykdytą žmonių genocidą paremtą religiniais tikslais.

Nadia gyveno šiaurės Irako kaimelyje. Būdama jazidė laikėsi savo religijai priimtų papročių. Ji buvo 21 metų moksleivė, kai gyvenimą pakeitė į jų kaimą įsiveržę ISIS kovotojai. Be skrupulų jėga atskyrę vyrus nuo moterų išvežė juos skirtingomis kryptimis. Vyrus, kurie nesutiko priimti islamo tikėjimo, iškart sušaudė. Moterys, kurios buvo tinkamos prievartauti, išvežė į vergiją. Jazidės – religingos ir lytinius santykius pradėdavo tik po vestuvių, todėl toks išniekinimas buvo toks skausmingas, jog dalis į prievartą paimtų merginų tiesiog siekdavo nusižudyti.

Mane šokiravo tai, kad ISIS nežudydavo jaunų berniukų todėl, kad paūgėję buvo verbuojami atsiversti į islamą ir vykdyti pačias žiauriausias, kartais net savižudiškas, misijas.

Gali atrodyti, kad tokie dalykai dėjosi seniai, tačiau jazidų genocidas Irake vyko 2014 metais. Nadia neteko kone visos savo šeimos. Ji buvo išvežta į Mosulą ir nuolatos prievartaujama. Ji bandė pabėgti ir buvo smarkiai nubausta, nepaisant to, bėgo dar kartą. Laimei, viena irakiečių šeima jai pagelbėjo palikti šalį, būtent todėl dabar garsiai girdime jos istoriją.

Man susidarė nuomonė, kad Nadia buvo konservatyvi mergina, kuri klausė savo motinos patarimų ir gyveno pagal religinius įsitikinimus. Todėl tai tik pagilino šios moters drąsą kalbėti ir papasakoti, kad ir kaip būtų sunku. Tačiau ji buvo nepaprastai ryžtinga ir jos balsas skamba garsiai. 2017 m. ji Vatikane susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir paprašė jo pagalbos.

Kartu su jazidų teisių organizacija „Yazda” rengia „Islamo valstybės” nusikaltimų medžiagą, kad galėtų šią organizaciją paduoti į Tarptautinį baudžiamąjį teismą.

Knyga parašyta nuosekliai, pirmiausia įvedant į jazidų gyvenimą ir kontekstą, toliau plačiai papasakojama nelaisvės ir išsivadavimo istorija, po kurios seka gana laiminga pabaiga. Kodėl gana? Nes Nadiai išsigelbėti pavyko, bet daugybe moterų tebevergauja ISIS rėžimui, būtent todėl autorė ir kovoja, jog kiekviena jų taptų laisvomis.