Romos Koliziejus, Roma, 2022

Pasakysiu tiesiai. Achilo vardas man iš karto asocijuojasi su B. Pito vaidmeniu filme „Troja“. Pamenu save dar paauglę kino teatre, išpūtusią akis į nepaprastai gražų vyrą, kuris vėliau tapo įžymybių iškarpų kolekcijos dalimi. Manau ne viena mergaitė atsimins tuos laikus, kai į papkutes rinkdavo savo mėgstamų dainininkų ir aktorių iškarpas iš įvairių žurnalų. Skaitydama šią knygą maniau, kad prisikels šio filmo personažo vaizdai, tačiau autorė sugebėjo prasiveržti pro asociacijas ir sukurti naują personažą sąmonėje.

Nepamenu, ar kada nors skaičiau tokio pobūdžio knygą. Graikų mitologija čia paversta į pasakojimą. Iš karto kyla klausimas, galbūt tokio pobūdžio istorijos mokykloje labiau padėtų įsiminti visus dievus ir dievukus?

Kodėl ši knygą paliečia?

Jūrų nimfos Tetidės ir karaliaus Pelėjo sūnus Achilas savo epochoje paskelbtas geriausias iš geriausių karių susiduria su pranašyste, jog kris didžiuliame mūšyje. Istorija pasakojama kito žmogaus akimis. M. Miller virtuoziškai iliustruoja pusdievio Achilo grožį, stotą ir apipina jį mistika. Akivaizdu, kad pasakojimas negalėjo gimti pačio Achilo akimis, nes prarastume galimybę sužinoti, kokį poveikį jo tobulumas darė aplinkiniams.

Čia nerasite aprašymo apie įsiveržimą į Trojos pilį. Tačiau čia apstu kautynių scenų. Tačiau viena, kas veda mus per visą knygą – tai besąlygiškos meilės linija. Visa „Achilo giesmė“ knyga kalba Patroklo, ištremto karalaičio, tapusio geriausiu Achilo draugu ir mylimuoju, balsu.

Asmeninė nuotr. Roma.

Homoseksualumo tema čia tarsi gėlės pumpuras skleidžiasi visos istorijos metu. Jei prisiminsime istoriją, tais laikais pasitaikydavo visko. Ypatingai jaunystėje vaikinai eksperimentuodavo ir patirdavo įvairiapusius ryšius.

Ar rekomenduočiau?

M. Miller „Achilo giesmė“ knyga yra iš tų, kurios susiryja. Puslapiai ištirpsta tarp pirštų. Autorė sugeba išlaikyti intrigą įpindama įvairių atsitikimų ir gebėdama kurti įtampą. Negaliu patvirtinti, kad tokio žanro knygas gliaudyčiau taip pat kaip klasikinius romanus, tačiau turiu pripažinti, kad viena iš tų knygų, kurios virtuoziškumą patirti verta.

Rašytojai M. Miller šis romanas 2012 m. pelnė „Orange Prize for Fiction” (dab. „Women’s Prize for Fiction”) literatūros premiją. Tai tarptautinis bestseleris.