Tokios knygos leidžia suprasti, kaip mažai mes, žmonės, dar žinome apie save. Ir kartu leidžia bent pirštų galiukais prisiliesti prie informacijos, kurios dar neteko girdėti apie žmogaus kūną.

Ar galite patikėti, kad tam tikras žmogaus priklausomybes gali lemti tiesiog genai? Na, apie tai teko girdėti. Ir tai galbūt nestebina. Bet visuomet įdomu įsigilinti, kaip tai nutinka.

Pasirodo kai kuriuos mūsų polinkius gali lemti genai, epgenai ar net mus supančių mikrobų pusiausvyros.

Net ir tam tikros charakterio savybės gali būti nulemtos mūsų kūne esančios DNR struktūros. Tai iš tiesų paneigia tam tikrus įsitikinimus, jog save galime kontroliuoti, jog esame savo gyvenimo kalviai. Iš tiesų, tai mūsų pasirinkimus, poelgius ir polinkius lemia mūsų kūne slypinčios struktūros.

B. Sullivan užsimena ir apie mikrobiotos svarbą – mus supančias bakterijas, kurios gyvena ir mūsų kūne ir aplink mus. Tikriausiai daugumai yra girdėti probiotikai – gerosios bakterijos, kurios drauge su kitais organizmais sudaro ekosistemas. Pažeidus ekosistemų pusiausvyrą mūsų kūnas nelieka abejingas. Autorius pasidalina tyrimais ir bandymais, kurie nepalieka abejingų.

„Susipažinkite – tai jūs“ knygoje pateikiama daugybe tyrimų su pelėmis rezultatų. Iš vienos pusės sudėtinga žinoti, kad visokie eksperimentai atliekami su belaisviais gyvūnais, iš kitos pusės suprantu, kad tokie bandymai leidžia žmonėms, vaikams gyventi ilgiau ir kokybiškiau.

B. Sullivan „Susipažinkite – tai jūs“ pritaria D. Sinclair knygos „Gyvenimo trukmė“ idėjai, jog mokslas evoliucionuoja greitai, todėl galime džiaugtis ilgėjančia gyvenimo trukme. Abu autoriai pamini, kad žmogaus senėjimą lemią chromosomų, tolimerų, trumpėjimo metu. Na, ir tai, kad tam tikri mitybos įpročiai ar žalingi pomėgiai gali lemti mūsų kūno kokybę.

Tai viena tų knygų, kurią reikia perskaityti, jog žinotume daugiau apie save ir turėdami šią informacija galėtume priimti mūsų ilgaamžiškumo užtikrinimo sprendimus.

B. Sullivan „Susipažinkite – tai jūs“ knyga yra kiek moksliška. Kai kuriose knygos vietose sudėtinga suprasti ir prisijaukinti kai kuriuos terminus. Bet mokslas juk nėra paprastas, o autorius pasakojimus praturtina su įvairiais pavyzdžiais.

Ką čia daugiau ir pasakius. Bon apetit!