Apie šią knygą skaičiau ne vieną liaupsę. Ir kaip dažniausiai būna – lūkesčiai šauna aukštai į viršų. Ir kaip dažniausiai būna – su dideliais lūkesčiais tenka kažkiek nusivilti. Apskritai gyvenime pastebėjau, kad didžiausias pasitenkinimas atkeliauja mažiausių lūkesčių proporcijoje. Juk tada, kai tikimės mažiausiai, kiekviena smulkmena viršija lūkesčius.

Na, bet skaitymas nenuėjo veltui. Knyga „Pinigų psichologija: amžinos pamokos apie turtą, godumą ir laimę“ man atrodo itin subjektyvi Morgan Housel nuomonė apie pinigus ir jų valdymą. Bet knyga ir yra subjektyvus kūrinys, tad ką galima iš šios nuomonės pasisemti? Ši knygos apžvalga apie tai, kas lieka ją perskaičius.

Turėkime saiką

Man ši mintis labai patiko. Įsivaizduokime du žmones. Vienas jų uždirba 2 milijonus per metus, kitas – 2 milijonus per dieną. Tačiau pirmasis gali turėti daugiau, nes jis turi tiek, kiek jam pakanka.

Ko moko saikas? Uždirbant vis daugiau, kartelė kyla. Norai didėja. Standartai auga. Iš vienos pusės be tobulėjimo žmonės nebūtų evoliucionavę taip toli. Iš kitos pusės – ar tas nuolatinis troškulys neįpainioja mus į žiurkių lenktynes?

Asmeniškai aš esu sau atsakiusi, kas man yra laimė ir kiek jos sudaro pinigai. Džiaugiuosi esminiuose savo gyvenimo etapuose pasirinkusi vidinę ramybę, svajones, o ne nekomfortišką komforto zoną ir stabiliai augančias pajamas sferoje, kur savęs jau nebemačiau.

Investuokime

Mano nuomone lietuvių finansinis raštingumas yra gana žemas. Mokyklose mus mokė integralų, istorijos ir fizikos dėsnių, bet nemokė ateities, investavimo ir pasyvių pajamų prasimanymo šaltinių. To tenka mokintis „užaugus“, o žinant mažai, prisiliesti sunku. Net ir investicijose autorius siūlo pasirinkti jums asmeniškai priimtiną strategiją ir rizikos laipsnį. Tokį kelią, kurio eidami miegosite ramiai.

Ruoškitės nenumatytam gyvenimui

Tikriausiai klausite, kaip galima pasiruošti tam, ko net neįsivaizduoji? Čia ir bėda. Mes ruošiamės kažkam panašaus į tai, ką jau esame patyrę. Tačiau gyvenimas moka stebinti paruošdamas dar įvairesnius scenarijus nei kada galėjome pagalvoti. Todėl tam tikros santaupos gali mus apsaugoti nuo didelio streso ir nepatogumų. Kaip ten sako: „Roges ruošk vasarą”.

Šios knygos mintys mane palietė labiausiai. Tačiau negaliu pasakyti, kad knyga atveria pinigų resursų niuansus, investavimo patarimus. Ji daugiau savistabos, pasaulio patirčių ir asmeninės nuomonės rinkinys. Bet visuomet verta išklausyti kitų nuomonę, taip gryniname ir saviškę. Ar ne taip?