Kodėl ši knyga? Pasirinkau ją atsitiktinai. Man patinka patiri įvairias kultūras per knygas, todėl norėjau pasinerti į japonišką gyvenimą. Ir nė sekundei nesigailėjau, knyga buvo tikrai įdomi.

Įdomūs faktai

Arthur Golden šią knygą perrašė tris kartus, o jos paruošimas truko net 6 metus. Knyga yra geišos, kuri kadaise buvo 9metė Nita Seijuri, istorija. Įdomus faktas tas, kad rašydamas šią istoriją Arthur Golden apklausė daugybę geišų, tarp jų ir Mineko Iwasaki, kuri buvo pati populiariausia geiša Japonijoje. Tiesa, A. Golden paskui to pasigailėjo, nes Mineko padavė jį į tesimą, neva kai kurios knygos yra jos gyvenimo atspindėjimas. Taip pat autorius žymiąją geišą įvardino kaip savo šaltinį, todėl tai paskatino Mineko Iwasaki paduoti jį į teismą, nes Japonijoje geišos saugo savo vyrų paslaptis ir tokia informacija niekada negalėjo būti atskleista. Na, bet galiausiai buvo pasiektas susitarimas už uždarų durų, tačiau susitarimo suma nežinoma.

Ir žinoma, daug kas asocijuoja šią knygą su nuostabiu 2005 metų filmu „Geišos išpažintis“.

Apie geišų gyvenimą

Geiša europiečiui gali atrodyti tikra egzotika. Man tai asocijuojasi su japoniškomis gyvenimo tradicijomis. Geišų gyvenime galiojo įvairios taisyklės. Na, žvelgiant taip moteriškai, kai kurios man pasirodė itin varginančios. Pavyzdžiui geišoms buvo padaromos didžiulės šukuosenos, kaip meno kūriniai, kurių jos neplaudavo ilgą laiką, o tam, kad išlaikyti gražią formą, miegodavo ant specialų galvos laikiklių.

Jos buvo šokėjos, muzikantės, vilioklės. Nebuvo gana būti gražiai, reikėjo būti ir kultūringai, šmaikščiai. Geišos darbas – linksminti vyrus. Visokiomis prasmėmis.

Aš negaliu suprasti, kodėl moterys norėdavo jomis tapti, nes toks darbas man atrodo dalinai žeminantis. Tačiau net jei tai nėra priimtina ar suprantama vakarų pasaulio, visuomet yra įdomu sužinoti plačiau, kas vyksta ar vyko kitoje pasaulio pusėje.

Tiems, kam patiko filmas, pastatytas pagal šią knygą, tikrai patiktų perskaityti ir pačią knygą, kuri dažnai būna geresnė nei filmai. Tiems, kuriuos sužavėjo ši istorija rekomenduočiau paskaityti Ch. Achebe „Sugriūva viskas“. Tai absoliučiai kita istorija, tačiau atspindi skirtingą gyvenimą Afrikos gentyse, kartais net sukniai suprantamą.