Galios sąvoka XXI a. ėmė smarkiai keistis. Nuo griežtos hierarchinės struktūros ir valdžios gijų „iš viršaus į apačią“ iki minios herojų bei naujų autoritetų. Ši knyga apie tai, jog žmonės aklai nebepaklūsta primestiems lyderiams, jų pagarbą reikia užsitarnauti. Ši knyga apie tai, jog valdžia gali pereiti miniai bendraminčių ir idėjų vedama, ji sukuria įspūdingus reiškinius.

Ši naujoji galia veikia ir Lietuvoje. Kur tai pastebime? 2020 metais įvykęs renginys „Laisvės kelias“, kuris išreiškė didžiulį solidarumą Baltarusijoje prieš diktatoriaus rėžimą protestuojantiems piliečiams. Šis kelias buvo sudarytas iš gyvų žmonių eilės. 32 km ir apie 50 tūkst. Žmonių išėjo į gatves palaikyti kaimynų. Apie tai kalbėjo viso pasaulio žiniasklaida.

2021 metų vasarą „Auksinio proto“ žaidime antrą vietą užėmęs muziejininkas Saulius Zalys buvo nukautas varžovo, tačiau pelnė žiūrovų simpatijas ir sutelktinio aukojimo dėka, jam buvo surinktas prizas, kurio vertė viršijo net pirmosios vietos nugalėtojui įteiktą prizą.

Tai ir dar daugiau žmonių inicijuojamų akcijų tik parodo, kad mes esame pasirengę telktis bendram tikslui. Keičiasi ir darbo atmosfera, įmonės tampa orientuotos į bendruomenę, nuo pjedestalo nukeliami direktoriai, prezidentai ir vadovai.

Šiame J. Heimans ir H. Timms kūrinyje kalbama apie pasaulines iniciatyvas #metoo judėjimą, prasidėjusį nuo atskleisto išnaudojimo faktų kino industrijoje.  #blacklivesmatter judėjimas, kuris nuvilnijo visame pasaulyje ir turėjo tarptautinį atgarsį. Net Lietuvoje vieną vasarą matėme krūvas #icebucketchallange iššūkį atliekančių tautiečių, kurie ant galvų vertėsi šaltus vandens kibirus ir aukojo organizacijoms.

Vienas puikių pateikiamų pavyzdžių sutelktinė finansavimo platforma Kickstarter, kurioje žmonės gali pirkti ar aukoti išankstinių startuolių idėjoms, taip leisdamos joms apskritai išvysti dienos šviesą. Gofundme svetainėje galite rasti įvairiausių žmonių prašymų padėti, nuo galimybės baigti studijas, iki vaistų nuo mirtinos ligos įsigijimo ir žmonės linkę daryti gerą bei padėti prašantiems.

Keičiasi ir kartų vertybės. Žmonės yra atviresni, nori dalintis. Seka jiems imponuojančius lyderius. Aš pavyzdžiui nepamenu labiau negerbiamo Lietuvos Prezidento nei žmonės sau leidžia negerbti dabartinio, jam sunku sutelkti galią mūsų tautai. O tuo tarpu žmonės daug labiau gerbia visuomenės veikėjus, kurie atitinka jų vertybes.

Sakyčiau, kad net ir „influenceriai“ yra naujosios galios atspindys, nauja jėga formuoti žmonių nuomonę, tapti informacijos skleidėju ar laidininku.

Šalia viso šito aš matau ir  neigiamų aspektų. Platų eterį gauna ir psiaudo veikėjai, daug daugiau tuščios informacijos, kurstymo ar propagandos galima išleisti į plačiąsias mases. Todėl turime išlavinti kritinį mąstymą ir daug ką stebėti per filtrą.

Tačiau tuo pat metu nuostabu tai, jog galima padaryti didžių dalykų. Pozityviai naudojant naująją galią, pasaulis tampa gražesniu, stipresniu ir platesniu. Žmonės atranda bendruomenes, gali prisidėti prie nuostabių idėjų arba jas skleisti. Net pažeidžiamiausieji gali įgyti galią ir tvirtą balsą.

Manau, kad šią knygą verta perskaityti, ji gali padėti pakeisti požiūrio kampą, komunikacijos kampą ir atverti naujų idėjų horizontus.