Holokaustas – itin jautri tema ir didelė juoda dėmė Europos istorijoje. Tai skriauda, padaryta žmoniškumui. Laikas, kai blogis įgijo persvarą kovoje prieš gėrį. Įvykiai buvo tokie baisūs, tad kodėl leidžiu pasakyti sau, jog įgyta tik persvara, o ne triumfas? Nes niekada nedrįsčiau pasakyti kitaip. Žydai telkėsi, kovojo ir gelbėjo ne tik vienas kitą, bet ir didžiausias savo vertybes, tarp jų ir literatūrą. Vykstant kovai nugalėtojo ir nugalėto nėra.

Ši knyga apie žydus, kurie nebijojo prarasti net gyvybės, jog išsaugotų paveldą – literatūrą. Nacių įkurto Vilniaus geto teritorijoje veikė „Popieriaus brigada“, grupė žmonių, kurie gelbėjo naikinamą ir deportuojamą žydų literatūrą. Vėliau išsaugotus dokumentus buvo stengiamasi slėpi nuo sovietų, kurie taip pat devalvavo jų vertę ir savinosi savo žiniai. Davidas Fishmanas, istorikas rašytojas, 7 metus rinko medžiagą, kuri nugulė į knygą ir atpasakojo išgyvenimo ir gelbėjimo istorijas pro herojų lūpas: poeto Šmerkės Kačerginskio, mokslininko Zeligo Kalmanovičiaus, mokytojos Rachelę Krinski, bibliotekininko Hermano Kruko ir poeto Abraomo Suckeverio.

Šiems nepaprastiems, drąsiems žmonėms pavyko išsaugoti daugybę literatūros lobių, kurie dabar eksponuojami Žydų moksliniame institute YIVO Niujorke, Jeruzalės hebrajų universitete, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje ir kitose institucijose.

Medžiaga buvo slepiama visur: po žeme, rūsiuose, net lagaminuose, kuriuos vežėsi kartu bėgant iš Sovietų Sąjungos. Kartu su šia išgelbėjimo istorija pasakojama ir Vilniaus geto istorija, žydų gyvenimas ir tragedija Antro Pasaulinio karo metais.

Man ši tema atrodo neišsemiama. Džiaugiuosi, kad tikros istorijos, didvyriai ir holokaustą išgyvenę žmonės atmenami knygose, jog jų istorijos girdimos ir žinomos. Tai tikras patriotiškumo, atsidavimo, herojiškumo ir kartu žmogiškumo atspindys. Knygos apie šį siaubingą laikotarpį man tik patvirtina, jog turint tikslą, žmonės gali padaryti labai daug, jog žmogaus valia ir stiprybė gali būti begalinė. Labai noriu, kad ir lietuviai mylėtų savo kraštą, kultūrą ir vienas kitą taip, kaip dėl savųjų vertybių kovojo ir kovoja žydai.