Romanas apie tai, kaip Š. Amerikos pilietinis karas pakeitė žmonių ir šeimų gyvenimus. Šios, man naujos knygos pasakotoja – Skarlet. Aikštinga pasiturinčios šeimos dukrelė, kurios vienintelis rūpestis šilkinės suknios, moteriški tualetai ir vyrų viliojimas. Jauna, į pilnametystę kopianti ledi patiria didžiulį sukrėtimą, kai jos svajonių jaunikis veda ramią tylenę, o įsiplieskęs, A. Linkolno laimėtas, karas visiškai pakeičia Skarlet gyvenimą.

Nemeluosiu, pradžioje varčiau akis, nes pagrindinė herojė Skarlet man atrodė perspausta. Kai kurios scenos tikriausiai būtų praverstos, jei nebūčiau klausiusi audio versijos. Pirmieji skyriai man kėlė abejonių, ar noriu tęsti knygą. Tačiau turiu pasakyti, kad buvo meistriškai piešiama aikštinga, pasipūtusi ir tuščiagarbė jauna dama, kuri kardinaliai keitėsi istorijos eigoje.

Karas, nepriteklius, ekstremalios situacijos ir instinktai pakeitė Margaret Mitčel heroję. Ta metamorfozė mane sužavėjo ir galiu pasakyti, kad gyvenime dažnai taip būna, jog sudėtingos situacijos itin mobilizuoja žmones. Išlikimo instinktas buvo stipresnis už padorias ir įprastas normas, o savo gyvybės išsaugojimas svarbesnis už priešo.

Knygos aprašyme galiu būti atvira, autorė taip iliustruoja situacijas, kad galiu suprasti, kodėl karo metu padaromos didžiausios šventvagystės. Savo ir savo šeimos gyvybės išsaugojimas tampa prioritetu. Knyga tinka tiems, kas mėgsta išsamius vaizdų aprašymus, detalumą ir smulkmenas. Tačiau erzintų tuos, kurie tikisi daug veiksmo. Jo čia netrūkstą, istorija turi daug posūkių, tačiau jie išdėlioti ne taip intensyviai.

Margaret Mitčel  – XX a. amerikiečių rašytoja, žurnalistė. Pulicerio premijos laureatė, pagarsėjusi sukurtu romanu „Vėjo nublokšti“. Pagal šį bestselerį pastatytas to paties pavadinimo filmas „Vėjo nublokšti“, kuris laimėjo 10 Oskarų ir dar penkiems buvo nominuotas.