Baronas Miunhauzenas – personažas, kurį sukūrė Gottfried August Bürgeris įvėptas realios asmenybės – vokiečių bajoro Karlo Frydricho fon Miunchhauzeno.

G. A. Bürgeris – Baronas Miunhauzenas

Karlas Frydrichas fon Miunchhauzenas būdamas paauglys pradėjo tarnauti hercogo Antono dvare. Šį hercogą pašaukus į armiją, kartu iškeliavo ir Miunhauzenas. Karyba jam sekėsi puikiai ir greitai tapo leitenantu. Dalyvavo Rusijos karuose su Turkija. Galiausiai jau būdamas kapitonu išėjo iš tarnybos ir grįžo į tėvynę bei valdė Bodenverderio dvarą.

XVIII a. dauguma dvariškių neturėjo jokių konkrečių pareigų ir savo laiką leido medžiodami, keliaudami, kortuodami ir kitaip lėbaudami, retai pasitaikydavo, jog užsiimdavo meno, mokslo ar apskritai kultūrine veikla. Daroma prielaida, kad barono Miunhauzeno pomėgiai buvo tokie pat.

Ši knyga yra persmelkta satyros feodalinei santvarkai ir dvarininkų beprasmiškam gyvenimui. Autorius Gottfried August Bürgeris vaizduoja Barono Miunhauzeno nuotykiu labai hiperbolizuodamas ir dažnai tiesiog siurrealistiškai. Scenos logiškai neįmanomos ir atrodo visiškai pramanytos. Nors ši knyga laikoma satyra, man ji buvo panaši į pasaką.

Nemeluosiu, toks fantazavimas manęs absoliučiai neprikaustė ir knyga nepatiko. Nelabai viduje supratau autoriaus kurtų paralelių, tad tai buvo viena iš tų knygų, kurią perskaičiau todėl, jog pradėjau. Galbūt nelabai gerai taip kalbėti apie kūrinį veikiausiai priskiriamą klasikai?