Ingmar Bergman

 

„Ernstas Ingmaras Bergmanas garsus švedų teatro ir kino režisierius, laikomas vienu iš didžiausią įtaką XX a. kinui padariusių filmų kūrėjų“, – taip pristatomas šios knygos autorius. Ši nauja knyga išleista vos prieš metus. Tai keturių rašytojo filmų scenogramos.

Naujas knygos aprašymas mintyse gimė dar „Scanorama“ filmo peržiūroje

Taip sutapo, kad šią knygą įpusėjau skaityti tada, kai MO vyko „Scanorama“ festivalio filmo „Bergmano sala“ peržiūra. Filme rodoma, kad Švedijoje esanti Forė sala yra garsi būtent tuo, jog ten gyveno ir kūrė I. Bergman. Ištisa pramogų industrija susikūrusi būtent rašytojo garbei, linksminti atvykstančius turistus ir šalininkus . Su malonumu saloje apsistoja menininkai, kurie nori kurti, pajusti legendinio režisieriaus gyenimo atmosferą ar rasti bendraminčių. Su draugu pagalvojome, kad šaunuoliai švedai, ne pastatė filmą apie garsų šalies rašytoją, skleidžia apie jį žinią, bet ir sukūrė traukos vietą turistams, menininkams ir kūrėjams.

Dėsningumai Ingmar Bergman kūryboje

Ingmar Bergman gimė šeimoje, kurioje tėvas buvo liuteronų dvasininkas, tačiau paradoksalu, jog pats save laikė ateistu, nors augo apsuptas religinės simbolikos. Kūriniuose labai jaučiamos  egzistencinės, mirties, vienatvės ir tikėjimo temos.

I. Bergman kūrė tiek filmus, tiek spektaklius. Dauguma filmų buvo mažo biudžeto. 1976 m. I. Bergmanas buvo suimtas dėl vengimo mokėti mokesčius. Režisierius labai supyko ir pasakė, kad Švedijoje daugiau niekada nekurs filmo, uždarė savo studiją ir paliko šalį. Vėliau kaltinimai buvo panaikinti kaip neturintys teisinio pagrindo. Vėlgi, šalis taip didžiuojasi savo kilmės režisieriumi, nors pats kūrėjas laikė didelį pyktį ir emigravo.

Knyga – filmų rinkinys

Tai keturi skirtingų filmų scenarijai. Skirtingos gyvenimo situacijos, skirtingi scenarijai, tačiau visuose egzistuoja mirtis – kūno ar proto, kuri pasirodo kaip kūrinio kulminacija. Man labiausiai patiko „Komunija“ ir „Tarytum veidrody“. „Komunija“ yra viena iš XX a. 7-ojo dešimtmečio pradžioje kurtos tikėjimo ir abejonių trilogijos, kurią sudarė ir  „Tarytum veidrodyje“, „Tylėjimas“.

I. Bergman kūryba žinoma kaip slogi, čia niekada nerasite laimingos pabaigos. Knibinėjami tikėjimo, mirties ir žmogaus dvilypiškumo, tarp elgsenos ir minčių, klausimai. Vyrauja ir žiaurumas, kartais fizinis, kartais moralinis. Žmonės vaizduojami tokie, kokie yra, gyvenimai neromantizuojami.

Pats autorius buvo vedęs 4 kartus. I. Bergman tęsė filmų kūrybą ir aktyviai dirbo iki devinto savo gyvenimo amžiaus dešimtmečio.

 

Ši knyga būtų įdomi kino gurmanams, kinomanams, žingeidiems žmonėms ir žinoma, I. Bergman šalininkams. Tai trumpa pažintis su legendiniu kūrėju ir režisieriumi. Knyga skaitosi lengvai, veiksmas dažnai keičiasi, jaučiasi nuolatinė dinamika.