Mongolų sukilimas Rusijoje. Nutrauktas vienintelis Maskvą jungiantis bendravimo kanalas su Irkutske valdančiu caro broliu. Organizuojama mongolų pasala, valdoma nusipelniusių karo vadų. Kariuomenė į pagalba žygiuoja lėtai, todėl vienintelis būdas informuoti caro brolį apie sukilimą – pasiųsti kurjerį su laiku nuo pačio caro.

Apie knygos autorių

Ž. Vernas

Žiulis Vernas – prancūzų rašytojas, laikomas mokslinės fantastikos tėvu. Žymiausios knygos: „Kelionė į Žemės centrą“, „Nuo Žemės į Mėnulį“, „20000 mylių po vandeniu“, „Aplink pasaulį per 80 dienų“ ir kt. Tikriausiai visų paauglystėje skaičiusių vaikų nuotykių knygos. Šis autorius savo knygų vertimų apimtis yra antras visų laikų populiariausias rašytojas, užleidžiantis kelią tik A. Christie detektyvams. Žiulis Vernas gerai pažinojo tokius žymius Prancūzijos rašytojus kaip A. Diuma ir V. Hugo. 1886 m. Vernas buvo sužeistas: jo psichiškai nesveikas sūnėnas Gastonas iššovė jam į koją, ir rašytojas iki gyvenimo pabaigos nebegalėjo judėti.

Knygos aprašymas

„Caro kurjeris“ tai dinamiška knyga, kuri labai mėgsta detales. Smulkiai susifokusuojama į mažas detalų veiksmo vaizdą, tačiau drauge dažnai vaizdas išplečiamas į dinamišką vaizdą. Kelionė iš Maskvos į Irkutską, kuri sudaro kone 5000 km yra įveikiama pėsčiomis, raitomis, plaukiat.
Man pasirodė, kad kartais rašytojas užsižaidžia smulkmenose. Smulkūs aprašymai man nebuvo prie širdies, kartais labai pasigesdavau veiksmo ir tarsi girdėdamas mano mintis, Ž. Vernas imdavosi iššūkių, skirtų knygos herojams.

Draugystė nugali viską

Knygoje, kuri veikiausiai skirta jaunimui, akcentuojamos žmogaus vertybės – žodžio laikymasis, pareiga, žmogiškumas, draugystė, meilė. Šiek tiek jautėsi herojiškumas.
Nustebau kaip giliai autorius leidžia pajusti Rusijos gamtą, jos pokyčius kiekviename tūkstantyje kilometrų.
Buvo smagu prisiminti jaunystę ir iliustruotos klasikos knygas, kurias „gliaudydavau kaip sėkmes“.