Ar tikrai esame savo veiksmų autoriai, o galbūt kiekvienas mūsų sprendimas yra nulemtas genetikos ir smegenų veiklos? Po šios knygos kyla labai daug klausimų apie laisvą valią. Kodėl?

Tai štai. David Eagleman yra amerikiečių neuromokslininkas, Pasaulio Europos forumo tarybos narys, kuris vadovauja savo tyrimų centrui ir dėsto Stanfordo universitete. Tokio žmogaus kompetencija neleidžia abejoti daugeliu knygoje išdėstytų faktų.

Kngoje pateikiami neįtikėtini tikri faktai

D. Eagleman pateikia visiškai sukrečiantį pavyzdį. Vyras per miegus atsikėlė iš lovos, nuvyko pas savo uošvius ir nužudė uošvienę. Kaip manote, ką pasakė teismas? Pasirodo, miego metu žmogus gali būti absoliučiai nesąmoningas, o toks veikimas priskiriamas miego sutrikimų ligai. Šis vyras už uošvienės žmogžudystę buvo išteisintas!

Kiti mane sukrėtę pavyzdžiai buvo apie darinius smegenyse. Pasirodo tam tikroje vietoje atsiradę augliai gali veikli žmogaus psichiką. Autorius dalinasi tikrų bylų atvejais, kai žmonėms išsivysto polinkis į pedofiliją arba atliekamos kraupios žmogžudystės vien todėl, kad žmonių smegenyse atsiranda augliai, kurie veikdami smegenis veikia sąmonę.

Ar mus valdo mūsų smegenys?

Mūsų smegenys nuolat mokosi, tai tokie galingi kompiuteriai, kurie patirtis archyvuoja ir ateityje jas pritaiko naujoms situacijoms. Manau, kad kiekvienam yra buvę tokių momentų, kai atvažiuojame į darbą neprisimindami dalies vairuoto kelio. Tai tiesiog darome automatiškai. Arba, kad ir šis tekstas. Rašau jį nė nežiūrėdama į klaviatūros mygtukus, nes po milijonų parašytų žodžių, smegenys turi atmintį, kurioje vietoje yra kiekviena klaviatūros raidė, nors jei reikėtų į ją nežiūrint įvardinti, kurioje vietoje yra G raidė, man tektų gerokai paspėlioti, nes tai jau žinau nesąmoningai.

Mūsų protai yra tarsi maži kompiuteriai, kurie archyvuoja, sistemina informaciją ir kiekvienoje situacijoje siūlo, jų manymu, geriausią sprendimą. Tad ar mes veikiame pagal savo užmačias, ar esame valdomi savo smegenų programų?

Mokslinė praktika ne tik knygose

David Eagleman yra Amerikoje prodiusavęs televizijos laidą „The Brain with David Eagleman“, kurią The New York Times įvardijo kaip viena iš geriausių tų metų laidų, autorius buvo nominuotas Emmy statulėlei.

Jis taip pat darbuojasi ir kaip patarėjas, mokslo klausimais, HBO kuriamam serialui.

Mane nustebino toks mokslo žmonių kūrybiškumas ir lankstumas. Kaip šaunu, kai tokias gilias žinias pritaikome ir komunikuojame.

Mano mintys apie naują perskaitytą knygą

Daug nesitikėjau, nors knyga turėjo puikų tarptautinį įvertinimą. Bet labai patiko. Palaipsniui iš toliau prieinama prie smegenų veiklos tyrinėjimų ir atradimų. Pateikiami aiškūs ir įdomūs pavyzdžiai, kurie tikrai priverčia susimąstyti! Rekomenduoju.