Jo Nesbo – labai įdomus ir įvairiapusiškas žmogus. Kartais nustembame, kokios asmenybės slypi už knygų rašytojų. Jo Nesbo buvo ne tik žurnalistas ir ekonomistas, bet ir muzikantas. Nenuostabu, kad vienas iš rašytojo personažų yra grupės vokalistas, o kitas, gana nuspėjamas – inspektorius. 30 milijonų egzempliorių, tiek buvo parduota knygų jas išvertus į 40 kalbų. „Šikšnosparinis“ tai sagos apie inspektorių ir nusikaltimų tyrėją Harį Hulę pirmoji dalis.

Jo Nesbo pamėgtas ne tik tarp moterų, bet ir gana plačiai tarpo vyrų

Pažįstu ne vieną šio autoriaus knygų kolekcionierių. Savas, perskaitytas knygas, kartais parduodu ir pasitaiko, kad detektyvų pirkėjai, o kartais ir pardavėjai yra vyrai. Žinau, nestebina. Autoriaus rašymo stilius grubesnis, tad manau „neiščiustyti“ rašytojai labiau mėgimai vyrų. Ar klystu?

Nuo ko prasideda Hario Hūlės istorija?

Norvegų tyrėjas Haris Hūlė atvyksta į Australiją tirti norvegės merginos nužudymo. Baisu išniekinimas ir vos keli įtariamieji. Serijinis žudikas? Narkotikų dylerio darbas? Rašytojas visiškai susuka reikalus ir veda skaitytoją į priešingą pusę nuo tikrojo žudiko.

Šalia detektyvo tyrimo istorijos keliauja ir meilės naratyvas. Haris Hulė pamilsta švedę imigrantę ir jie apsuka vienas kitam galvą. O tada veiksmas praranda kontrolę. Randamas nužudytas partneris ir pagrindinis įtariamasis.

Nenoriu išduoti kulminacijos, tačiau reikalai pasisuka nevaldoma ir netikėta linkme.

Mano nuomonė apie knygą

Man dažai pasitaiko, kad iš nežinojimo ar impulsyvumo sumaišau serijos knygas ir pirmąją Hario Hulės sagos dalį skaičiau antru numeriu. Ir perskaičiusi pagalvojau, kad galbūt vėliau autorius įsivažiuoja ir kūriniai geresni? Žinau, kiek snobiška taip komentuoti tokį garsų ir gerai perkamą rašytoją. Bet man pritrūko, jog įsijausčiau, kai kur trūko logikos. O labiausiai atstūmė veikėjo Hario Hūlės alkoholizmo protrūkis. Žinau, taip kuriamas žmogiškas personažas, galbūt taip priartėjama prie skaitytojo. Mano atveju buvo „atbulai“.

Perskaičiau kelias Jo Nesbo knygas, tačiau jis nėra iki galo „mano“ rašytojas. Per artimiausią laiką bandysiu dar susipažinti su  Lisa Gardner. Galbūt ji pakreips mano nuomone nauja linkme.

Nesenai peržiūrėjau norvegų seriala „Okupuoti“, siužetas kaip Rusija okupuoja Norvegiją. Jo Nesbo jame scenarijaus autorius. Vaidina daug lietuvių aktorių, dalis serijų filmuota pačioje Lietuvoje.