600 knygų, tiek iš viso A. Diuma parašė individualiai ir su bendraautoriais. Jis laikomas vienu produktyviausių autorių literatūroje. Dauguma romanų parašyti remiantis tikrais istoriniais faktais ir apie tikras asmenybes bei įvykius. „Karalienė Margo“ sukėlė manyje daugybę jausmų ir didžiulį smalsumą. Kodėl? Apie viską po truputį… O pirmiausia, šiek tiek apie autorių.

A. Diuma romanas „Karalienė Margo“

A. Diuma turtai ir romanų rašymo suktybės

Meilė kūrybai A. Diuma širdyje užgimė dar šešiolikos, kai jis pirmąkart išvydo Šekspyro „Hamletas“ spektaklį. Kurdamas romanus jis labai praturtėjo. Švaistė pinigus prabangai, pomėgiams, rūbams ir moterims.

Kažkur girdėjau įdomų faktą, kad A. Diuma dirbdamas su vienu laikraščiu, spausdinančiu romaną „Trys muškietininkai“ honorarą gaudavo už kiekvieną kūrinio eilutę. Jis sugalvojo kaip pasipelnyti. Taip romane „Trys muškietininkai“ gimė papildomas veikėjas, Ato tarnas Grimas, kuris dažniausiai kalbėdavo trumpai, po žodį, kitą. Kuomet vėliau A. Diuma imta mokėti už parašytą žodį, Grimas prakalbo ilgais sakiniais.

Taigi, tai vienas tų autorių, kuris paneigia mitą, kad iš rašymo sunku išgyventi. Žinoma, ir dirbti reikia daug. 600 romanų patys nepasirašo.

Knyga apie Prancūzijos diduomenės užkulisius

Buvau gavusi daugybę A. Diuma knygų dovanų, tačiau pažindinuosi su įvairia literatūra, todėl pasilikau tik „Karalienė Margo“. Visiškai iš intuicijos. Juk autorius, parašęs „Trys muškietininkai“, „Žmogus su geležine kauke“, „Grafas Montekristas“ negali būti prastas autorius ir kituose kūriniuose.

Asociatyvi romano nuotrauka

„Karalienė Margo“ griebė mano smalsumą nuo pat pradžios. Knyga prasideda XVI amžiaus Prancūzijoje įvykusiomis hugenoto Henriko Navariečio ir katalikės Margaritos Valua vestuvėmis. Šios iškilmės po kelių dienų perskrodžiamios baisaus, tikro istorijos fakto, Baltramiejaus nakties, hugenotų skerdynėmis. Jų metu Margo susipažįsta su savo gyvenimo meile – bajoru de La Moliu, kuris didžiulės meilės Navaros karalienės įpinamas į dvaro intrigas.

Tuomet Prancūzija buvo valdoma Karolio IX, kuris aršiai gynė katalikus ir iš šalies „valė“ hugenotus. Tad Margo vyras, Navaros karalius Henrikas, iš hugenotų prievarta atsivertęs į katalikus, nuolatos buvo įtariamas neištikimybe. Karaliaus Karolio IX motina, Katerina, spendė visus galimus spąstus, jog patraukti savo dukters Margo vyrą iš kelio.

Pagrindinė knygos ašis – tikra, tyra ir karšta Margaritos Valua ir de La Molio meilė, kurios kaina buvo per didelė.

Ką palieka ši prakalbinta knyga?

Supratau, kad man labai patinka tokio tipo knygos. Karalystės gyvenimai, intrigos ir sostų karai. Žodis tais laikais nereiškė nieko, kai pasikeisdavo gyvenimo vėjas. Nebuvo saugumo, stabilumo. Visiškas tuometinis „Kortų namelis“ (serialas apie politines peripetijas, jėgos ir įtakos žaidimus valdžioje).

Knyga parašyta meistriškai, išlaikanti susidomėjimą, įtampą ir pakankamą veiksmą. Dialogai buvo įstabūs. Nuostabūs posakiai ir išlaikytas XVI a. stilius.

A. Diuma – dramos virtuozas. Tiems, kas tikisi gražios pabaigos, neverta jos ieškoti autoriaus knygos puslapiuose. Viskas ne tik realistiška, bet kartais itin skaudžiai dramatiška. Svarstyklės, kurių vienoje pusėje meilė, kitoje valdžia, dažniausiai svyra į pastarosios pusę.