Ne kartą girdėjome 10 tūkst. valandų taisyklę. Tiek gyvenimo kainuoja būti ekspertu konkrečioje srityje. Tačiau ar tikrai šis faktas pagrįstas? Galbūt ir taip, tačiau D. Epstein teigia, kad pasaulyje triumfuoja „universalai“. Žmonės, kurių žinios apima ne tik vieną konkrečią sritį.

D. Epstein. Žmogaus ribos.

Vincento van Gogo istorija knygos puslapiuose

3 minutės – tiek truko brangiausio V. van Gogo paveikslo „Gydytojo Gošė portretas“ pardavimas už 82,5 mln. JAV dolerių. Tad kokia tokio pripažinimo priežastis? Įdomi Vincento van Gogo gyvenimo istorija iliustruoja autoriaus teiginius. Savo jaunystėje menininkas mėgdavo grožėtis gamta ir galėdavo praleisti valandų valandas ją stebėdamas. V. van Gogas norėjo tapti dvasininku, todėl studijavo teologiją, atliko praktiką Borinažo kasyklų rajone Belgijos pietuose. Buvo nušalintas nuo pareigų, tačiau grįžo į tą patį regioną ir ėmė tapyti valstiečius ir angliakasius.

Būdamas 27 metų jis pasiryžo tapti dailininku ir ėmė mokytis. 32 metų įstojo į meno mokyklą. Buvo brolio išlaikytinis. Iš pradžių mokėsi piešti pieštuku, o tada ėmėsi spalvų. Sakoma, kad vienu metu buvo toks neturtingas, jo turėdavo vogti brolio kojines tam, kad turėtų su kuo nuvalyti teptukus.  Kartą jo mokytojas pasakė „Vienas dalykas, dėl kurio esu tikras – tu nesi menininkas. Per vėlai pradėjai“. Atvykęs gyventi į Paryžių susipažino su menininkais, jie turėjo teigiamos įtakos jo darbams.

Iki savo mirties V. van Gogas pardavė vos vieną paveikslą už 400 frankų, tačiau po mirties buvo pripažintas didžiu menininku. Jis mirė būdamas 37 metų, t.y. vos dešimtmetį mokydamasis piešti ir tapyti, o jo paveikslas buvo parduotas už 82,5 mln. dolerių. Tad D. Epstein šiuo pavyzdžiu teigia, jog nebūtina savo kelio žinoti nuo jaunų dienų. Daugiau sričių patyrę žmonės dažnai yra platesnio požiūriu ir eigoje pasiekia daug daugiau. Vėlyvas startas kartais yra lemtingas sėkmei.

Knygos teiginys

David Epstein yra gerbiamas už savo tikslius tiriamosios žurnalistikos darbus ir plačiai parduodamas knygas. „Žmogaus ribos“ tapo itin populiaria knyga, kuri atskleidžia priešingą visuomenei požiūrį. Žmonės mano, kad susikoncentruodami į vieną tikslą ir jo siekdami, gilindamiesi į vieną sferą, tampame profesionalais. Ir taip, ir ne. Jūs tampate profesionalu siauroje srityje, tačiau tai negarantuoja jums besąlyginių sprendimų bet kokiai situacijai. Remdamasis daugiau nei 100 sportininkų, mokslininkų, išradėjų, prognozuotojų patirtimis, D. Epstein teigia, kad daugiau įvairios patirties turintys žmonės dažnai randa trūkstamas dėlionės detales remdamiesi patirtimi kitose srityse. Universalūs žmonės ilguoju laikotarpiu tampa pranašesni nei vienos srities rykliai.

https://www.youtube.com/watch?v=B6lBtiQZSho

Asmeninė nuomonė

Kai knyga turi tiek daug liaupsių ir gerų atsiliepimų, lūkesčiai tampa aukšti. Tačiau praplaukiau knygos paviršiumi. Kai kurie pavyzdžiai man buvo nuobodoki, knyga neįtraukė. Manau trūko vaizdinės medžiagos. Kartais pasirodė, jog vertimas prastas, nes sakiniai neaiškūs. Nors pati mintis tikrai intriguojanti, bet turinys man buvo kiek išvargtas.